неделя, 1 февруари 2015 г.

ОПАСНОСТИТЕ ЗА МЮСЮЛМАНКИТЕ В ДОМА



 Има твърде много неща случили се в реалния живот на някои мюсюлмански домове, които са се превърнали в средства за разрушаване на семейните гнезда.
Тук ще изтъкнем някои опасности в дома с цел да се предотвратят.Пратеника на Аллах (с.а.с) е казал: „От Абу Саид ал-Худри, Аллах да е доволен от него, се предават думите: „Чух Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, да казва: „Който измежду вас види нещо отхвърляно, нека го промени с ръката си. Ако не може, тогава – с езика си. Ако не може, тогава – със сърцето си. А това е най-слабата вяра“
(разказан от Муслим).

Полезни съвети:
Не позволявайте на жената да приема не-мухрим роднини в дома при отсъствието на съпруга и. В някои домове присъствието на роднини на мъжа (които не са мухрим за жената) се налага от някои социални обстоятелства.Така например когато брата(вуйчо, чичо и др.) на мъжа е ученик или ерген и живеят в една къща те влизат в дома без никой да обръща внимание, защото те са познати в квартала като роднини на главата на домакинството.Тази спокойна нагласа може да доведе генериране на сериозна опасност, с която да се навлече гнева на Аллах (С.Т) Предадено от Кутейб ибн Саид че Пратеника на Аллах (с.а.с) е казал:”Пазете се от влизането при жените.” Тогава един от мъжете на енсар каза:

“-О,пратенико на Аллах, какво ще кажеш за девера (брата на мъжа).Каза:”-Деверът е смъртта.”
Предаден от Бухари и Муслим
Този хадис има няколко значения:

Оставането насаме с девера може да доведе до духовно падение, а ако извърши грях-прелюбодеяние(зина) и до смърт.

Пазете се от оставане насаме с девера както се пазите от смъртта.


Всичко това произтича от загрижеността на исляма да запази целостта и хармонията на семейството.Някои мъже казват: ”Аз имам доверие на жена ми.”
На тях бихме отговорили със следния хадис:”Никой не е сам с немухрим жена,без шейтана да е третия с тях”
Предаден от Ат Тирмизи

Семейните посещения
Човекът е социално същество и е необходимо да общува, но следва да се спазват границите на Аллах.когато приятелски семейства организират посещения по между си е необходимо да се блокират пътищата на злото, като не се допуска смесването на мъже с жени.Доказателство за това,че е харам е следния айет:
“ О, вярващи, не влизайте в домовете на Пророка, за да ядете, освен ако ви бъде позволено, но без да изчаквате сготвянето му. А поканят ли ви, влезте и когато се нахраните, разотидете се, без да се заседявате в разговори! Това огорчава Пророка. Той се свени от вас, но Аллах не се свени от истината. И ако помолите жените му за някоя вещ, помолете ги иззад завеса! Това е най-чисто и за вашите сърца, и за техните сърца. И нямате право да огорчавате Пратеника на Аллах, нито да се жените някога за съпругите му след него! Това е огромно [прегрешение] пред Аллах.
Сура Ахзаб [33:53]
(Това знамение било низпослано за хората, които посещавали Пророка и се задържали твърде много, увлечени от разговора, като не само изчаквали сготвянето на ястията, но оставали и дълго след прибирането на трапезата.) В повечето случаи при такива посещения хиджаб не съществува или не е правилен,така че една жена може да покаже красотата си пред някои, пред който не е допустимо да го направи.

“ И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете на сестрите си, или жените [вярващи], или наложниците си, или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата, непознали още женската голота. И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите!”
Сура Нур [24:31]
(Допуска се за облеклото на мюсюлманката да се оставят открити лицето и ръцете до китките, а според някои тълкуватели – и ходилата.)
Виждайки жените, при мъжете се провокират желания.това е причина за проваляне на морала и религията.

Възникват спорове между съпрузите от рода на:”Защо се смя на това което каза еди кой си, като той не каза нищо смешно?” “А ти защо намигна на жената на еди кой си?”.По този начин тръгват обвинения, които завършват с вражда дори развод.

Някои мъже/жени зпочват да съжаляват за това, че са се оженили/омъжили точно за този човек.Той/тя започва да сравнява половинката си и се появяват мисли от рода на: “Така и така говори съпругата на еди кой си, компетентна е по всички въпроси, добре образована е..., а жена ми е невежа.”А жената може да каже:”Приятелката ми е много щастлива с нейния съпруг-той е така забавен, умен, грижовен...”и т.н

Когато е от разстояние и за кратко време човек може да покаже качества които не проявява когато е в семейството.Например пред другите мъжа може да се прави, че е господаря в семейството, но в действителност в къщи е кротък като агънце.Една жена може да вземе злато на заем и така да покаже пред другите, че е богата и хората да говорят какво има.Хадис свързан с това ни припомня: “От Айша (р.а.) се предава че една жена казала: “О, Пратенико на Аллах, казвам, нима моят съпруг ми е дал нещо, което всъщност не ми е дал?” Пратеникът (с.а.с.) отговорил: «Този, който се хвали с нещо, което не притежава, е като този който се прави че е облечен с две фалшиви дрехи» Предаден от Ал Бухари

Тези събирания водят до загуба на време, извършване на грехове с езика-одумване, завист, оставяне на децата сами в къщи и др.

Гостуванията късно вечер могат да доведат до извършване на големи грехове като пиене на алкохол, хазарт, музика, танци...така могат да се имитират различни обичаи на друговерците.Пратеника на Аллах (с.а.с) казва:Който се оприличава на някой народ, то той е от тях.” предаден от Ебу Дауд и Ахмед


Опасностите от присъствието на служители в дома

Да стоим на разстояние от опасностите,изкушенията и покварите е единствения начин за затваряне на вратите на злото и най-важен приоритет в шериата ,като религиозно задължение.Много хора не обръщат внимание на този вид опасност тъй като това което се случва на техни близки, смятат че на тях няма да се случи и не го вземат на сериозно.Неспособността да си вземат поука произтича от слабата им вяра.Те забравят, че Аллах е близо и това е от признаците на болестта на модерната епоха-болестта на сърцето.

Случва се прислугата и/или детегледачките да бъдат лош пример с неморално поведение за децата в семейството.Те получават лошо възпитание, като усвояват убежденията на друговерците, подражават на жената, с която прекарват времето си.Децата са лишени от майчината любов и грижи, които са съществена част от тяхното възпитание и психологическа стабилност.Това има неблагоприятен ефект върху успеха му в училище и по нататъшното му образование.И така ако жената си стои в къщи с децата вместо да работи извън дома,би могла да си спести много неприятности.

Някои жени, които вземат в домовете си прислуги не поемат своите задължения и отговорности свързани с дома.Те и дъщерите им стават мързеливи и се справят трудно при отсъствие на служителите дори и с най-малките задачи.А всъщност погледнато и от финансовата страна на нещата,спестявайки си от това има полза за семейния бюджет.

Имайки повече свободно време,жените започват да не ценят времето и не знаят всъщност какво да правят с него-или спят по много или прекарват дните си далеч от дома в развлечения и безполезни дела.Такива са “женските събирания ” ,на които обсъждат клюки,сериали и празнословят по адрес на съседка или приятелка.Резултатът ще е съжаление в Деня на Възкресението!

Когато в дома бъде нает шофьор или друг служител жените в семейството прекарват дълго време с тях,излизайки на пазар и говорейки с тях както с близки-те показват украшенията си и с парфюма си биха могли да провокират желания у другия пол.


И все пак не е изключено да не се наложи да вземем служител в дома си- многодетно семейство, хронично болен член от фамилията, дете с увреждане и.т.н. но когато това се налага трябва обезателно да се съблюдават ислямските правила.Когато вземаме служителки- детегледачки, медицински сестри, готвачки и др., те трябва да са облечени с хиджап, да са целомъдрени и добри мюсюлманки.Нека не забравяме историята за Юсуф (а.с) , в която се съдържа ценен урок за нас.Тя ясно показва, че може да съществува фитна дори когато служителите се боят от Аллах, защото злото може да буде инициирано от членовете на домакинството.
”И го съблазняваше онази, в чиито дом пребиваваше.Тя залости вратите и рече:”Хайде,ела!”Рече:”Опазил ме Аллах!Моят господар се отнасяше добре с мен.Не ще сполучат угнетителите.” Сура Юсуф[12:23]
А за тези които биха ни опонирали, че без служители в домовете е твърде трудно бихме им преложили следното:
- когато нямате възможност да приготвите домашна храна,купете готова от пазара (естествено уверете се преди това, че е халал)
- когато домакинската работа ви идва в повече,улеснете живота си с някои електроуреди,вместо домашна помощница,като например съдомиялна,перална машина,сушилня и.т.н.
- когато жената се възстановява след раждане,можете да помолите близък роднина да се погрижи за другото дете. Ако това не е достатъчно, бихте могли да вземете служител ,който да е платен за час и да си върши работата в определено време или да бъде временно назначен, но независимо от случая трябва да се прибягва до това само в краен случай, когато наистина е необходимо.


Опасността от малкия екран



Едва ли има дом в който да няма телевизор или компютър.За съжаление много малка част от тази техника се използва за полезни цели.Разрушителното и вредно въздействие от гледането на телевизия се изразява в следното:

Влияе върху силата на вярата и убежденията ни.Показват се символите на куфур и техните фалшиви религиозни празници.Има и мисионерски филми които призовават хората да приемат християнството.

Чрез контрола на съзнанието и изкривяване на истината се постига възхищение към куфр и подражаването им в последствие.Стига се до там,че телевизията кара хората да съдружават с Аллах и да подлагат под съмнение словата на Създателя,насаждайки нагласата за правдивостта на куфр и уважение към техните висши представители, като папата, монахините, кралицата, епископите и др. А в същото време ислямът и мюсюлманите биват подценявани, подигравани и неоснователно обвинявани в деяния, неприсъщи за тях.

В повечето развлекателни програми се акцентира върху имитирането на противоположния пол-перуки, грим, фалшиви бради и мустаци.Така постепенно се създаде ”третия пол”, а сега се лансира и толерантността към хомосексуалистите. Пророка (с.а.с) е проклел мъжете, подражаващи на жени и жените подражаващи на мъже.В случка предадена от Ебу Хурейра се разказва за слаб човек, който си рисувал ръцете с къна.Известили за това Пратеника (с.а.с) и като наказание му било приложено да бъде изолиран от дома и обществото с цел да се защитят другите.Тогава попитали защо не го убием?Расулюллах отговорил, че е забранено да убиваме тези, които се молят.

Създават се условия за съдружаване-приписват се качества на Създателя у негови създания, като връщане обратно към живота,умъртвяване,създаване и.т.н. с помощта на кръста, икона и магическа пръчка.Разпространение на митове, легенди, магьосничество –все неща противоречащи на Единобожието (теухид).В много от филмите героите се кълнат в неща различни от Аллах.

В мн.филми се показват сцени на насилие, престъпления, като фалшифициране, отвличане, изнасилвания, подкупи и др.видове грехове, което кара хората, гледащи телевизия да свикнат с тези грехове и да ги приемат за нормални.Младежи, които са били задържани свидетелстват за влиянието на филмите върху тяхното поведение.

Рекламите показвани по всички телевизии материализират обществото и нанасят огромна вреда, променяйки ценностната система на зрителите.

Пропиляване на свободното време в гледане на телевизия измества споменаването на Аллах и служенето Му.


Нека всеки, който иска да спечели Задоволството на Аллах и се страхува да не си навлече Гнева Му да направи нещо за да промени тази действителност,като се предпазва от опасностите в дома,които застрашават обществото като цяло.Молим Аллах да ни предпази от греховете и ни дари с Опрощение, Знание и Мъдрост.

1 коментар:

  1. Јас сум Артур Борис жител / државјанин на Република Руски. Јас имам 52 години, претприемач / бизнисмен. Еднаш имав потешкотии во финансирањето на мојот проект / бизнис, ако не и за мој добар пријател кој ме запозна со г-дин Бенџамин Ли за да добијам заем во вредност од 250.000 УСД од неговата компанија. Кога контактирав со нив, беа потребни само пет работни дена за да го завршам мојот процес на заем и да се префрлам на мојата сметка. Дури и со лоша кредитна историја, тие сепак ја нудат својата услуга за вас. Тие исто така нудат сите видови на заем, како што се деловни заеми, домашни заеми, лични заеми, автомобилски заеми. Не знам како да им се заблагодарам за она што го направија за мене, но Бог ќе ги награди според славата на неговото богатство. Доколку ви треба итна финансиска помош, контактирајте со нив денес преку е-маил Lfdsloans@outlook.com Информации за WhatsApp ... + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване