понеделник, 9 февруари 2015 г.

ИМАМ ИБН МАДЖА

 
 
Автор на един от шесте сборника на хадис и известен учен в науката тафсир (коментар на Корана). Цялото му име е Мухаммед бин Язид ал-Казнауи, наречен още с кунията (призвището) Абу Абдуллах. Нямаме достатъчно знания за неговият живот – знае се само, че е роден в село, наречено Казуин през 209 г. от хиджра (824 г.от р.Хр.)
 
Има ихтиляф (разногласие) между учените от къде идва името му Ибн Маджа. Една група от тях са на мнение, че Маджа е името на баща му, а друга група твърдят, че това е името на дядо му. Най-близо до истината са трета група, които казват, че това е прякор на баща му и Аллах знае най-добре.
 
Учителите на имам Ибн Маджа
 
Ибн Маджа в една от книгите си споменава, че пътувал до следните ислямски градове Басра, Багдат, Мекка-и Мукаррама, Шам, Кайро, Хоросан, Рей и др. Като споменава също, че по време на пътешествията си се срещнал и взел уроци от известни личности в науката хадис, като Абу Бакр бин Аби Шайба, Ибрахим бин ал-Мунзирий ал-Хазими, Мухаммад бин Абдуллах бин Нумайр,
Абдуллах бин ал-Муауия, Хишам бин Аммар и др. Аллах да е доволен от всички тях!
 
Учениците на имам Ибн Маджа
 
Следните учени споменават, че са взели уроци от имам Ибн Маджа: Мухаммед бин Иса ал-Абхари, Аби Хасан ал Каттан, Сюлейман бин Язид ал-Казуини, Ахмад бин Ибрахим ал-Казуини, Исхак бин Мухаммед ал-Кауини и др.
 
(Виж Тазкират-ул Хуффаз на аз-Захаби том 2 стр. 183)
 
Неговите трудове
 
Китаб-ус Сунан на Имам ибн Маджа е един от шесте най-известни сборника на хадис, наречени Кутуб-ус Ситта. Състои се от 37 книги (глави), които са разделени на 1515 дяла. Съдържа 4341 хадиса, от които 3002 хадиса са споменати и в останалите сборници от Кутуб-ус Ситта. Повечето от хадисите са достоверни (сахих) или приемливи (хасан-ус сахих). Освен това сборникът съдържа 613 слаби хадиси (ахадис-ул дайф) и 99 хадиса, класифицирани като мункар (отхвърлени) или маудуа (измислени фалшифицирани). Сборникът е приет за една от шесте книги от средата на VI век. Хадисите в него са кратки и рядко се повтарят.
 
Мухаммед Фуад Абдул Баки е един от ивестните учени, направили тахкик (разследвания) върху този сборник. Той добавил класификацията на всеки един хадис, после споменал пътя, по който го класифицирал.
 
Освен Китаб-ус Сунан Имам Ибн Маджа написал още:
 
Тафсир-ул Коран (Тълкуване на Корана)
Тарих-ул Малиих (История за сподвижниците на Пророка (с.а.с)
 
Смъртта на имам Ибн Маджа         
 
Ибн Маджа  починал в гр.Казуин на 22 Рамадан 273 г.от хиджра (887 г. от р.Хр.) На молитвaта му дженаза присъствали двамата му братя и синът му Абдуллах.
Молим се на Аллах (с.т) да награди него и всички останали трудещи се по пътя на Неговата религия, тези които ги следват и всички вярващи до Съдния ден! Амин!
 
Книги, използвани при подготвяне на текста:
1)     Тазкират-ул Хуффаз (Хафъз аз-Захаби том 2 стр. 183) Кайро.
2)     Мабахис фии улум ал-Хадис (Омар Хашим) Учебен предмет в унив.Ал-Азхар / 2004-2005 г.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар