понеделник, 9 февруари 2015 г.

Тефсир на сура Ал-Aраф.

 
   Айети 16-18
16.  Рече[Иблис]: “За това, че Ти ме погуби, ще ги дебна по Твоя прав път.
17.  После ще идвам при тях и отпред, и отзад, и отдясно, и отляво, и Ти ще откриеш, че повечето са неблагодарни.”
Когато Иблис загубил надежда за милостта на Всевишният Аллах, той казал: За това, че Ти ме погуби, ще ги дебна по Твоя прав път и ще направя всичко възможно, за да попреча на хората да следват правия път! После ще идвам при тях и отпред, и отзад, и отдясно, и отляво, и ще използвам всеки опит да постигна поне част от желаното. Шейтан е разбирал, че потомците на Адам са слаби и че много от тях ще пренебрегнат своите задължения. Наред с това той е бил уверен, че ще направи всичко възможно, за да ги вкара в заблуда. Именно, затова той е предположил, че болшинството хора ще бъдат неблагодарни, и неговото предположение се оказало правилно. И Ти ще откриеш, че повечето са неблагодарни. Да благодарят по надлежен начин могат само тези, които следват правия път. Шейтан обаче, е възнамерявал да отклони хората от този път и да им попречи да станат благодарни раби.
Всевишният Аллах е казал: Наистина, шейтана е ваш враг. Затова го приемете като враг! Той призовава своите последователи, само, за да станат обитатели на пламтящия огън./35:6/
Всевишният Аллах ни е съобщил за думите и намеренията на Иблис, за да приемем предпазни мерки и да подготвим към срещата нашия враг. Всевишният Аллах е пожелал ние да се предпазим от шейтана, благодарение опознаването на пътищата, които следва Иблис, и вратите, през които той влиза. Всичко това се явява една от най-великите милости, която Всевишният Аллах ни е оказал.

18.  Рече[Аллах]: “Излез и се махни от тук презрян и прокуден! А, който измежду тях те последва, то Аз непременно ще напълня Джехеннема с всички вас.

Когато Иблис е завършил своята реч, Всевишният Аллах му казал: Излез и се махни от тук презрян и прокуден! Ще напуснеш градините на Дженнета така, както това подобава на нищожните и презрени творения. Няма да ти бъдат оказани почести, напротив, ти ще бъдеш унизен и отхвърлен от Всевишния Аллах. ти ще бъдеш лишен от милостта на Аллах и от всякакво добро.

А който измежду тях те последва, то Аз непременно ще напълня Джехеннема с всички вас. А ако някой от хората те последва, то Огъня ще бъде запълнен с теб и всички твои последователи.
Всевишният Аллах се е заклел, че преизподнята ще стане обител на непокорните и ще бъде запълнена с Иблис и неговите последователи измежду джиновете и хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар