понеделник, 9 февруари 2015 г.

„В името на Аллах” е началото на всяко добро

Автор: Ахмед Шахин

Да, в името на Аллах е началото на всяко добро дело. Най-напред ние започваме с „Бисмиллях” и ще ви покажем колко свещено е да изричаме „Бисмиллях”.

Както е известно в Свещения Коран, „Бесмеле” е споменато 114 пъти. Дори може да се каже, че в Корана нито едно знамение не е споменавано толкова пъти.

Имам Шафи е казал следното:

„Бесмелето в началото на всяка сура от Корана е един айет и това бесмеле е първият айет от сурата.”

Според Имам Азам Ебу Ханифе:

„В Корана само първото бесмеле на сура „Фатиха” е айет. Следващите не са айет. Те са написани, за да разделят сурите една от друга.”

Както бесмеле се повтаря в Корана 114 пъти, то има и едно свещено значение.

Относно това значение Пратеникът Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е повелил:

„Няма благодеяние в нещо, започнато без „Бисмиллях”. И е показал на вярващите да започват всяко свое начинание с “Бисмиллях”, т.е. да започват всичко „В името на Аллах”.

Дори според исляма е задължително, когато се коли курбан, животното да се заколи с “Бисмиллях”.

Ако човекът, който коли това животно, умишлено не каже „Бисмиллях”, то месото на това животно е забранено да се яде от вярващите. Защото това е едно умишлено отричане на Всевишния. Но ако, без да иска, забрави да изрече “Бисмиллях”, то тогава месото може да се яде.

С бесмеле се започват само позволените деяния, а за забранените е недопустимо да се започват с бесмеле. Когато пием вода, когато започваме да се храним е както от суннета на Пратеника на Аллах, така и едно свещено за мюсюлманите деяние.

Така, както в Корана бесмеле се повтаря 114 пъти и носи в себе си такова свещено значение, в същото време е и вид спасение, част от вярата и искреността на вярващия. А за хората, чиято вяра е слаба, те не са искрени, сърцата им и животът им е пълен с грехове, без съмнение няма да могат да се възползват от това свещено изречение.

Управителят на Египет имал силно главоболие, което било непрестанно. Разказали за това на халиф хазрети Юмер. Искреният халиф хазрети Юмер изпратил на управителя един калпак и го предупредил с думите:

- Ако носиш този калпак, главоболието ти ще отмине.

Учудващо било, че когато управителят си сложел калпака, главоболието му спирало, а когато го махнел, отново започвало.

Управителят си мислел, че е невъзможно да има някакво чудо в калпака и затова един ден разпорил хастара на калпака, а когато погледнал вътре, имало само едно малко парче хартия, на което пишело:

„Бисмилляхир-рахманир-рахим.” (В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!)

Оттук се разбира, че хазрети Юмер, знаейки за свещеното изречение и мястото му в Корана, е написал това с намерение за човека да оздравее и той наистина се излекувал.

Така и ние сметнахме за уместно да споменем за това свещено изречение, намерило място не само в Корана, а и в живота ни.              

Няма коментари:

Публикуване на коментар