неделя, 1 февруари 2015 г.

ХРАНИ-ЛЕКАРСТВА

 
Аллах (С.Т.) създаде всяко нещо по най-прекрасния начин.Всичко,което ни заобикаля е подчинено на нас-хората.Когато ние не се подчиняваме на всеобщия закон и не живеем природосъобразно си променяме естествената природа и заболяваме от най-различни болести.Нашия Създател знае това и за всяка болест даде лек.За нас остана предизвикателството да го намерим!През последните 15-20г. в най-развитите страни в света се роди ново направление в алтернативната (народната) медицина, наречено лечение чрез хранене.Това е най-прогресивното в медицината направление, тъй като е лесно осъществимо, защото хората искат или не ще я прилагат.И то поради простата причина, че поне 3 пъти дневно им се налага да сядат на масата.И ако са достатъчно разумни, ще консумират храни, които действително имат лечебно действие и които не само ще ги нахранят, но и биха ги предпазили или дори биха ги излекували от вече появили се заболявания.
Популярността на различните видове плодове като лечебни храни се дължи на високата им биологична стойност.Въглехидратите в тях са предимно от групата на простите захари -глюкоза и фруктоза.Както зеленчуците, така и различните видове плодове са естествен резервоар на витамини, минерални соли и др.
 
Горски плодове
 
МАЛИНА
С най-много лечебни свойства е горската малина.При това свойствата й се съхраняват дори и при термична преработка.Много добре е тези плодове да се третират със захар и да се сушат.Домашната градинска малина е не по-малко полезна.Тя се цени заради високото съдържание на фруктова захар и пектин.Съдържа до 90% захар, органична киселина (основно ябълкова) –от 0.6 до 2.4% и много биологично активни вещества (кетони, етерични масла).В малините се съдържа и салицилова киселина (компонент на аспирина), благодарение на което тя е едно от най-добрите природни средства против простуди и др.възпалителни процеси.Витамините не са чак толкова много.Витамин C-до 50 милиграма на 100 грама.Минералните вещества също не са много: калий-250 милиграма на 100 грама, калций-30 милиграма на 100 грама, желязо, мед, йод, цинк.Енергийната й стойност се определя на 41 калории на 100 грама.
Малината има снижаващо мазнините, както и обезболяващо и противовъзпалително действие.Ускорява възстановяването при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с повръщане, възпаление и кръвотечение.Малините и ягодите са отлично противосклеротично средство.Те се препоръчват при затлъстяване и хипертония, снижават нивото на холестерола и усвояването на мазнините.Отвара на сушени малини се препоръчва при възпаление на белите дробове, при възстановяване след простуди.Сокът от малини лекува обриви, пъпки, гнойни заболявания на кожата.От листата на малината се получава лечебен чай.Малината съдържа соли на пикочната киселина.Затова по-възрастните хора, болни от подагра и от нефрит, трябва да я приемат само в умерени количества.

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА
Тя включва в състава си 8.6% въглехидрати 0,7% белтъчини, 1,6% съединителна тъкан, 2-3% органични киселини, 0,3% пектинови вещества.Семената на червената боровинка съдържат ценни растителни масла.Тя е особено ценна със съдържанието си на бензолова киселина (до 180 милиграма на 100 грама плод).Тази киселина е силен природен консервант, благодарение на който плодовете могат да се съхраняват пресни почти цяла зима.Тя влияе на развитието на болестотворни бактерии, затова червената боровинка действа като антибиотик.Витамините в червената боровинка не са много; витамин C-до 18 милиграма на 100 гр. Плод, каротин-0,3 мг. на 100 гр. В1-0,5мг. на 100 гр.Минералните вещества:калий-73 мг. на 100гр., калций-40мг. на 100гр., магнезий-7 мг. на 100 гр., желязо-0,4 мг. на 100 гр.Енергийна стойност-40 калории на 100гр.Червената боровинка оказва диуретично, противовъзпалително, успокояващо, антисептично и противоревматично действие.Тя се препоръчва при хиповитаминози, при лека форма на хипертония, за повишаване на апетита.Добра е за лечение на артрит в начален стадий, при гастрит с понижен киселинно-жлъчен сок, при диария, подагра, ревматизъм, цистит и заболявания на отделителната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар