петък, 13 февруари 2015 г.

Харам ли е да се консумира Желатин.

Желатинът е естествен разтворим протеин, получен чрез частична хидролиза на колаген, добит от кости, кожи с косми или без косми, сухожилия от животни (включително риба и птици).
Той е вид лепило от животински произход, което се използва в готварството за желиране, фармацевтиката (разтворими капсули)
и в други случаи като лепило.
Тъй като е фин туткал, може да се използва при приготвяне на грундове за рисуване с темпера и маслени бои, както и за лепене на дървесина.
 В неразтворено състояние представлява фини гранулки.
Разтваря се във топла вода.
Започваме с принципи от фъкъха, в който се казва:
 "Основно по произхода нещата са позволени докато не дойде доказателство да го забрани". Така че основния фактор, който влияе върху забраната на тези продукти е в зависимост от произхода или от какви животни са извлечени. Като преди това трябва да знаем, че те се извличат от костите или кожата на различни видове животни като основния проблем е във връзка със свинския желатин като върху тях има различни мнения, който изразяват учените изхождайки от това какви са методите на термообработката реакциите през, който преминава.
Като имам Шафий и онези, които са съгласни с него казват, че без значение как се обработва и през какви етапи преминава. Докато Абу Ханифа и неговите съмишленици казват, че ако след подлагането на обработка и след химичната реакция се получи нов продукт или казано по друг начин ако те се изпаряват напълно след, което се получи нов продукт то те са превръщат в позволени.
 Но това което съветваме е да се избягват тези продукти, защото от друг принцип в фъкъха се казва: "Нещо в което си сигурен съмнението не го премахва".
 Ако ние сме сигурни, че този продукти произхождат от свиня, то те са харам.
 При полужение, че желатинът е от чисто животно може да се консумира в противен случай е забранено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар