вторник, 22 ноември 2016 г.

Хазрети Севде (радиаллаху анха)

Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) имаше нужда от съпруга, която да поддържа дома му и да се грижи за децата. За майка ни Севде (радиаллаху анха) този брак беше подходящ. Защото тя можеше да се справи с това дело. А освен това, тъй като съпругът й беше починал тя имаше нужда от закрила. От това се подразбира, че женитбата на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) със Севде (радиаллаху анха) беше продиктувана от тази нужда. Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) се нуждаеше от съпруга, а Севде (радиаллаху анха) от закрила.
Но тук имаше следния проблем. Можеше ли Хз. Севде (радиаллаху анха) да запълни празнината след Хатидже (радиаллаху анха)? Защото Хз. Хатидже (радиаллаху анха) се славеше с ум, с чисто сърце, приветливост и прозорливост. Как щеше да изглежда едрата Севде (радиаллаху анха) в сравнение с Хз. Хатидже (радиаллаху анха) и Хз. Айше (радиаллаху анха), които я превъзхождаха по всичко.
Отговорът на този въпрос се криеше в целта на този брак. Защото Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) се ожени за Севде (радиаллаху анха) с определена цел. И тя беше в състояние да осъществи тези цели. Както ще стане дума по-нататък, за нея е било достатъчно самото признание, че е съпруга на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем), даже е предложила да отстъпи реда си на Хз. Айше (радиаллаху анха) в спалнята на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем). Расюллулах (салляллаху алейхи уе селлем) е държал на справедливостта сред съпругите си и не е приел това предложение, но е факт, че тя го е направила.

Коя е Севде (радиаллаху анха)?
Севде (радиаллаху анха) произхожда от племето Амире. Севде б. Зема (радиаллаху анха) се омъжила за сина на чичо си Секран б. Амр. Приела исляма още в годините на неговата поява, преселила се заедно със съпруга си в Абисиния. След като мъжът й починал тя се омъжила за Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) и се пренесла в неговия дом.
След смъртта на Ебу Талиб и Хз. Хатидже (радиаллаху анха), Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) се сблъскал с омразата на жителите на Курейш. Особено се проявили Ебу Лехеб, съпругата му и Укбе б. Муит. Севде (радиаллаху анха) обаче, не била в състояние да помогне на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) срещу тези нападки. Не е могла като Хз. Хатидже (радиаллаху анха) да му даде нужната подкрепа. И това е било причина да не може да достигне нивото на Хз. Хатидже (радиаллаху анха).
Според някои предания и отношенията й с децата не били добри и Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) изпитвал безпокойство от това.
След преселението започнала война. Много били загиналите, а 70 души били взети в плен. Сред пленниците били и синът на чичото на Севде (радиаллаху анха), и братът на бившия й съпруг – Сюхейл б. Амир. Като ги видяла пленени Севде (радиаллаху анха) казала:
„Защо не сложихте край на живота си, а се оставихте да бъдете пленени?"
Сякаш не искала да свърши войната и Курейш да се предаде. Сякаш искала да се съпротивляват до смърт.
Като чул тези думи Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) й казал:
Севде, нима ти подканваш хората срещу Аллах Теаля и срещу Неговия Пратеник?
Севде (радиаллаху анха) отговорила на това:
„Заклевам се в Аллах, който те е изпратил с истината, че като видях пленниците в това състояние не издържах и затова го казах."
По това време Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) се оженил за Хз. Айше (радиаллаху анха). Имал опасения, че Хз. Севде (радиаллаху анха) няма да може да изпълнява всичките си съпружески задължения. Предложил и да се разведат, при което да посрещне всички нейни нужди. Но тя помолила да не се развеждат. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) приел молбата и даже не я лишил от правото да нощува при него. Той отправил следната молитва към Аллах: "О, Аллах, това е единственото, което мога да направя. Не ме дръж отговорен за неща, над които нямам сила (за избора на сърцето ми)."
Хз. Севде (радиаллаху анха) живяла дълги години след смъртта на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем). Починала в последните години на властването на Хз.Юмер (радиаллаху анху).

Няма коментари:

Публикуване на коментар