събота, 19 ноември 2016 г.

Премахва ли бедите даването на милостиня?

Милостинята (садака) се нарича това деяние, което се дава в името на Всевишния на бедните, на нуждаещите се, направена помощ или средства, изразходвани по пътя на Аллах, без да се търси отплата.
За да се зачита помощта за милостиня, трябва даденото да бъде само в името на Всевишния, да бъде дадена наистина на нуждаещ се човек и да не бъде търсена отплата за даденото. В Свещения Коран Всевишния Аллах повелява: „И раздавайте от онова, което ви дарихме за препитание, преди да е дошла при някого от вас смъртта и той да каже: “Господи, да би ми дал малко време, щях да раздавам милостиня и да бъда от праведните!” (Коран, 62/10) А в друго знамение от Корана се повелява да се дава милостиня: „О, вярващи, раздавайте от благата, които сте придобили, и от онова, което извадихме за вас от земята! И не възнамерявайте да раздадете от него лошото, което сами не бихте взели, освен ако не си затворите очите! И знайте, че Аллах е над всяка нужда, всеславен!“ (Коран, 2/267)
В Свещения Коран се посочва, че за всяко добро деяние човек ще получи награда: „И каквото добро сторите отнапред за себе си, ще го намерите при Аллах още по-хубаво и с по-голяма отплата.“ (Коран, 73/20) В един хадис Пратеника Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, повелява следното: „Милостинята умиротворява гнева на Всевишния и премахва нежеланата смърт.“ (Тирмизи). В друг хадис се повелява следното: „Давайте милостиня, дори да бъде само фурма. Защото дори и една фурма засища глада. Така както водата гаси огъня, така и милостинята премахва греховете.“ Както се посочва в хадиса, милостинята предпазва от беди и освен че премахва греховете, но и предпазва от огъня на Ада. Също така Пратеника на Аллах в друг хадис споменава, че извършването на добрини, препоръката за добро, предпазване на себе си и другите от грехове също е милостиня.
 
„Дори и малко да бъде, давайте милостиня, колкото имате възможност.“
 Бухари

Няма коментари:

Публикуване на коментар