събота, 19 ноември 2016 г.

Как да се сдобием с берекет?

Възхвалата е към Аллах, Господа на световете, молитва и мир на нашия Пророк Мохамед и неговото семейство и другари.
Това е човека на този свят, копнее да увеличи времето, живота,парите, децата, както и всички възлюбени неща, които според него са истинското му щастие.
Мюсюлманина се моли на Всемогъщият Аллах да го благослови, а и Пратеника саллелаху алейхи ве селлем се е молил за берекет /благословия/ в много неща.
Берекета е:постоянството на Аллаховата благословия в нещо, и ако се докосне  до малкото го увеличава, а когато се докосне до многото прави го по-полезно. Като най-добрият плод на берекета във всяко нещо е използването му в послушание към Аллах Всемогъщия.
Ако внимателно разгледаме положението на праведните, добрите учени и ученици и покорните раби ще открием явно въздействието на берекета в техния живот. Например виждаме, че годишния доход на някои от тези хора е минимален, но за сметка на това колата не му се разваля и не пилее средства за ненужни неща и така неговото положение е стабилно, не го  преследват кредитори нито го притеснява посрещането на гости. На друг Аллах е дал берекет в единствената му дъщеря, която се грижи за него и му е родила доста внучета, които да му радват очите. Виждаш трети, на който цялото време е в послушание към Аллах и в полза на хората и като че ли неговите часове и дни са по дълги, отколкото на обикновените хора.
Но сега да погледнем пък онези, които са лишени от берекет. Ние виждаме хора милионери, които през деня са подложени на непрестанни мъки и страдания, а през нощта от мъчителни и дълги размисли, а виждаш друг как постоянно колата му се разкарва от врата на врата по различни сервизи без особени положителни резултати. Трети виждаш дарен с много деца, обаче всички в един тон огласяват война на родители те си, Аллах да пази, той в тях не вижда нищо благородно, не чува нито една блага дума и в техните очи чете само един въпрос: „Кога по-скоро ще се отървем от теб?”
И така, когато Аллах свали своя берекет над някого той обхваща всичко: богатство, деца, време, работа, производство /продуктивност/, съпруга, наука, дуа, къща, добитък, разум органи и приятели. Ето, затова търсенето на берекета е много важно и от първа необходимост!.
Как да се сдобием с берекета?
1. Текваллах - Богобоязливостта е ключа за всяко добро Аллах (субаханеху уе теаля) казва:
„А ако жителите на селищата бяха повярвали и бяха се побояли, щяхме да разтворим пред тях дарове от небето и от земята...”
/Ел-Еараф:96/ 
На друго място в Корана казва: 
„...За онзи, който се бои от Аллах, Той ще стори изход и ще му даде препитание оттам, откъдето не е предполагал...”
/Ет-Таляк2,3 /

Учените са дали следното определение за Текуа – „Послушанието на Аллах означава да прилагаш покорността си към Аллах със светлина от Аллах, очаквайки Неговото възнаграждение, и предпазване от неподчинението към Аллах със светлина от Аллах, страхувайки се от Неговото наказание.”
2. Четене на Корана: Защото това несъмнено е една благословена книга, която е цер за мъките на сърцето и балсам за болките на организма. Аллах (джелле джелялюху)казва:
„Това е Книга, която низпослахме на теб [о, Мухаммад] -; благословена, за да размишляват над нейните знамения и за да се поучават разумните хора...”
/Саад:29/
Добрите дела спомагат за придобиването на берекет.
3. Отправяне на дуа към Аллах. Пратеника (салеллаху алейхи уе селлем) е молил за берекет в много неща. Той (салеллаху алейхи уе селлем) ни е научил да правим дуа на младоженците за берекет 
„Аллах да те благослови, и Аллах да го благослови за теб и да ви събере в добро”
/Ет-Тирмизи/.
Също така в дуата за този, който ни е нагостил /нахранил/:
„О, Аллах благослови ги /дай им берекет/ в онова, с което Си ги дарил за препитание, и им опрости и им се смили”
/Муслим/
и много други примери, за които няма време и място.
4. Липса на лакомия и трепет при вземане на парите. Бе речено на Хаким бин Хизам (радийеллаху анху):
„О, Хаким тези пари са сладки и който ги вземе въздържано ще му бъдат благословени, а който ги вземе с надменност няма да му бъдат благословени и ще е като този, който яде и не се засища”
/Муслим/
5. Честност в сделките от покупко-продажба:
„Продавача и клиента имат право на избор, докато не са се разделили и ако са били честни и изчерпателни ще им бъде благословена сделката, но ако са потулили /недостатък/ и измамили, благословията на сделката ще им бъде унищожена.”
/Ел-Бухари/
6. Завършване на начинанията още в началото на деня, стремейки се към постигане дуата на Пратеника (саллеллаху алейхи уе селлем), който се е молил за берекет за тези, които подраняват като е казал (саллеллаху алейхи уе селлем)в хадис разказан от Сахр бин Ел-Гамидий (радийеллаху анху):
„О, Аллах, дай благословия /берекет/ на уммета ми в раните зори”
/Ахмед/

Някои от предшествениците са казали: „Чудя се на тези, които кланят сутрешната молитва след изгрев слънце, как си изкарват прехраната /препитанието/."
7. Следване на суннета по всички въпроси, защото това поведение носи само полза, а от хадисите в този смисъл са думите на Пратеника(саллеллаху алейхи уе селлем):
„Благословията /берекета/ бива низпослана в средата на храната затова яжте от краищата на съдовете, а не от средата.”
/Ел-Бухари/
8. Искрено уповаване в Аллах (Джелле Джелялюху). Аллах в Курана казва:
” ...И който се уповава на Аллах, Той му е достатъчен. ...”
/Ет-Таляк-3/

А Пратеника (саллеллаху алейхи уе селлем) в хадис казва:
„Ако вие истински бяхте се осланяли на Аллах, Той би ви нахранил така, както изхранва птиците, които излитат от гнездата гладни, а се връщат сити”
/Ахмед/
9.  Истихара-искане на напътствие от Аллах по всеки въпрос и приемане и съгласяване с това, че което Аллах е избрал за своя раб е по-полезно, отколкото самия раб ще избере за себе си за този и отвъдния живот.Джабир ибни Абдуллах /Аллах да е доволен и от двамата/ казва:
„Пратеника на Аллах (саллеллаху алейхи уе селлем) ни учеше да искаме напътствие от Аллах за всички дела, както ни учеше на сури от свещенния Куран.” Той казваше:”Ако някой от вас е загрижен за някое дело, нека направи два рекята суннет намаз, и да каже: „О, Аллах, напъти ме с твоето знание, моля те да ми дариш способност с Твоята способност и Те моля за великата Ти щедрост! Ти можеш, аз немога. Ти знаеш, аз незнам. Ти си Всезнаещият тайните. О, Аллах, ако знаеш, че това дело /тук се назовава конкретната нужда/ е добро за мен за религията ми, живота и бъдещето ми – отсъди го за мен и го облекчи, после ме благослови в него! Ако Ти знаеш, че това дело е лошо за мен, за моята религия, живот и бъдеще – отдалечи го от мен и ме отдалечи от него и отсъди за мен доброто, където и да е то после ме стори доволен от него!”
/Ел-Бухари/
10.  Предпазване от просията по хората. Пратеника (саллеллаху алейхи уе селлем) е казал:
„Който го споходи нужда и я отправи към хората с право може да не му бъде улеснена ,а който я отправи към Аллах, то Аллах ще му даде скорошно препитание или бъдеща смърт.”
/Ахмед/

11. Раздаването благотворително и даване на садака е средство за припечелване на по-добро препитание. Аллах в Курана казва:
„И каквото нещо раздадете [за милостиня], Той го връща. Той е Най-добрият от даващите препитание.”
/Себе-39/

12. Предпазване от средства придобити по каквито и да било непозволени форми и прояви, а айетите в тази насока са много. От тях са словата на Аллах:
„Аллах лишава лихвата от благодат, а надбавя за милостинята.”
/Ел-Бакара-276/

13. Възхвала и благодарност към Аллах за неговите благодати и подаяния:
„Аллах ще въздаде на признателните.”
/Али Имран:144/
В друг айет казва:
„Ако сте признателни, Аз непременно ще ви надбавя.”
/Ибрахим:7/
14. Постоянно кланяне на задължителните намази. Аллах казва:
„И повели на твоето семейство да отслужва молитвата, и самият ти постоянствай в нея! И не искаме Ние от теб препитание, а Ние ти даваме препитание. Краят принадлежи на богобоязливостта.”
/Таха-132/
15. Постоянство в искането на прошка. Аллах казва:
„И казвах: “Молете вашия Господ за опрощение - Той е Многоопрощаващ, за да ви праща обилен дъжд от небето, и да ви подкрепя с имоти и синове, и да сторва за вас градини, и да сторва за вас реки.”
/Нух-10-12/

Няма коментари:

Публикуване на коментар