четвъртък, 17 ноември 2016 г.

ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ВЕЧНОСТТА

В Свещения Куран Великият Аллах казва: “И щом ви поздравят с поздрав, поздравете с по-хубав от него или отвърнете със същия! Аллах за всяко нещо държи сметка.”
(ен-Ниса, 4: 86)
   В продължение на много векове мюсюлманите при среща и раздяла се приветстват един друг с думите: “Ес-селяму алейкум” или “Ес-селяму алейкум ве рахметуллахи ве беракятуху”. Това не са просто поздравителни думи като “Здравейте” или “Добър ден”, а дуа (молба) за другия човек: “Мир Вам, здраве и благополучие в земния живот и отвъдния. Нека ви осени милостта и благодатта на Всевишния Аллах!”
На тази дуа следва отговор: “Ве алейкум селям” или “Ве алейкум селям ве рахметуллахи ве беракятуху” – Мир и на Вас! Нека ви осени милостта и благодатта на Всевишния Аллах!”
   В този свят дуата на един човек за друг притежава голяма сила, понеже Аллах не я отхвърля. Колко пъти на ден ние се срещаме с хората, колко пъти можем да обменим добри пожелания. По такъв начин, всеки ден Аллах приготвя неизчислими блага за човека. Срещата и раздялата с дуа е залегнало особено дълбоко в исляма.
   В същото време “ес-Селям” е едно от 99-те прекрасни имена на Всевишния Аллах. “Ес-Селям” – “Даряващият мир и живот, безопасност, спокойствие, здраве, благоденствие, благополучие; Разрешаващият сложните ситуации; Защитаващият от страх и нещастие; Помагащият за достигане на мир и съгласие,; Указващият пътя на намиране на вечното щастие.”
   Аллах ще приветства в гроба и Съдния ден със “селям” верните Свои раби, изживели в богобоязън своя живот и ще ги въведе с блага вест “за вечен живот без страдания, раздяла, загуба, болка в Рая – “Дарус-селям”, в Дома на мира и благоденствието. Ангелите също ще ги посрещнат пред портите на Рая с думите: “Ес-селяму алейкум”. Всевишният Аллах казва в Свещения Куран: “А онези, които вярват и вършат праведни дела, ще бъдат въведени в Градините, сред които реки текат – там ще пребивават вечно с позволението на своя Господ. Поздравът им там ще бъде: “Мир!””
(Ибрахим, 14: 23)
   На свой ред, когато човек влиза в своя дом, а също така при приключване на намаза приветства ангелите. Но ангелите и на земята приветстват хората. Обаче единствено избраните от Аллах могат да възприемат приветствията на ангелите. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) веднъж казал на Айше (р.а.): “Джибрил ти праща селям.” А тя отвърнала: “Ве алейхис селям ве рахметуллахи ве беракятуху.”
(Бухари)
   Забележително е, че от корена на думата “селям” произлизат думите “мюсюлманин”, “муслим”. Мюсюлманин означава искрено и точно съблюдаване повелите на Всевишния, внушаване чувство на надежност и безопасност, с всички свои действия и постъпки той въплъщава здравия образ на живота, има ясен поглед към живота и себе си. Пророкът (с.а.с.) казва: “Мюсюлманинът е човек, на когото ръцете, езикът и сърцето са целомъдрени и чисти.”
   Всевишният Аллах научил да приветства със селям първия човек Адем (а.с.), след като го заселил в Дженнета (Рая). Пратеникът на Аллах Мухаммед (с.а.с.) в един от своите хадиси казва: “Аллах в Рая се обърнал към Адем: “Поздрави ангелите със селям и запомни техния отговор. Така ще се поздравявате един към друг ти и всички от твоето потомство.” “Ес-селяму алейкум”, казал Адем. “Ес-селяму алейкум ве рахметуллахи”, повторили ангелите и добавили думите “ве рахметуллахи.”
(Бухари)
   Затова Пророкът Мухаммед (с.а.с.) придавал голямо значение на селяма. На тази тема има посветени много хадиси. Той призовавал мюсюлманите да се отнасят към това приветствие с отговорност, осъзнавайки каква сила е скрита в тези непрости слова.
    В един хадис е казано, че човек няма да влезне в Рая, докато не повярва. А няма да повярва, докато не заобича своите братя и сестри по вяра. Пътят към това, според думите на Пратеника на Аллах, е чрез разпространение на селяма. (Муслим)
   Пророкът (с.а.с.) казва: “О, хора, разпространявайте селяма, хранете нуждаещите се и бедните, не прекъсвайте връзките с роднините си и им помагайте, и ще влезнете в Рая.”
(Тирмизи)
   В тази връзка един от сподвижниците на Пратеника на Аллах (с.а.с.) Абдуллах ибн Умар в свободното си време излизал от къщи с единствена цел – “да поздравява хората със селям, без значение дали са непознати или познати, бедни или богати.” (Малик)
   С пожелание за мир и добро селямът сближава и обединява хората, способства за изграждане между тях на любов и уважение. С помощта на селяма се разрешават сложни ситуации и се предотвратяват конфликти. Тези думи могат да обезоръжат и най-върлите врагове.
   Селямът е оръжие в ръцете на искрено вярващите. “Рабите на Всемилостивия са онези, които ходят по земята с кроткост и ако невежите им отправят думи, казват: “Мир!” {и отминават}…”
(ел-Фуркан, 25: 63)
   В много айети от Свещения Куран и хадисите на Пророка (с.а.с.) се говори за културата на взаимоотношение и поведение на мюсюлманите, всяка негова постъпка трябва да бъде добре обмислена: “О, вярващи, не влизайте в домове, освен в собствените си, докато не поискате разрешение и не поздравите обитателите им! За вас това е най-доброто, за да се поучите.”
(ен-Нур, 24:27)
   Когато влизал сред обществото, Пророкът (с.а.с.) три пъти отправял селям, за да бъде пример на общността му и да подчертае важността на селяма. За един поздрав със селям Аллах въздава десетократна награда.
   Съгласно ислямското право, да поздравиш първи е суннет, а да отвърнеш на селяма е фарз. Както е казано в хадиса: “Приближените на Аллах сред хората са тези, коитопърви дадат селям.”
(Ебу Дауд)
   Пророкът (с.а.с.) дори и децата приветствал първи.
   Мюсюлманин, влизащ сред група хора, трябва първи да отправи селям към присъстващите. Те трябва да отвърнат на неговия поздрав, при това само един човек може да отвърне за всички. Ако в обществото влиза група хора, може само един от влизащите да отправи селям. В този случай също е достатъчно един да отговори. Младите първи трябва да поздравят по-възрастните от тях.
   Селямът е съпроводен с ръкостискане, което е проявление на уважение и любов между мюсюлманите и към всички хора. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) е казал: “Ако двама души, когато се ръкуват се поздравят със селям, Аллах приема техния селям и опрощава малките им грехове.”
   Много е важно да се приветстват със селям близките хора. Когато влизате в къщи, като пожелание за здраве и благодат от Аллах, отправете за себе си и близките си селям. Помолете се за родителите си, за децата, за близките и любими хора и ще получите дуа от тях, което е несравнимо благо от Аллах.
   Пратеникът на Аллах (с.а.с.) казал на Енес ибн Малик (р.а.): “Синко мой, когато се прибираш в дома си, отправи селям на своето семейство, за да не се прекратява, а да се увеличава в твоя дом милостта и благодатта от Всевишния Аллах!”
(Тирмизи)
   А ако в къщи няма никой, трябва да приветстваш себе си и ангелите с думите: “Ес-селяму алейна ве аля ибадилляхи-с салихин” – “Мир Вам и на всички праведни раби на Аллах!”
   В поздравът селям е скрита топлата енергия на любовта и спокойствието, уюта на домашното огнище, шумът на благодатния дъжд, веенето на райския вятър... С тези слова започва пътя на мюсюлманина и с тези слова той приключва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар