вторник, 1 ноември 2016 г.

И с летни дрехи може да се спазват моралните норми на обличане!

В горещите летни дни често ми задават следния въпрос:
“Трудно е през лятото човек да покрива тялото си с дебели дрехи. Не може ли да се спази условието за покриване на срамните части на тялото с тънки летни дрехи? Задължително ли е да носим дебели зимни дрехи през горещините?”
Отговорът на този въпрос е много лесен. Условието при покриване на срамните части на тялото е то да бъде завито, освен ръцете, лицето и краката.
Оттук разбираме, че не е задължително през лятото да се носят зимни дрехи, достатъчно е само определените части да бъдат покрити. Следователно дрехите могат да бъдат от тънки платове и леки материи, но да не се допуска други части, освен посочените, да бъдат на показ.
Разбира се, че дрехите на жената, която живее на Арабския полуостров, ще бъдат по-тънки и широки, докато на жената в Сибир ще бъдат топли и по-дебели. Ако жената, която живее в Сибир, облече летни дрехи, ще замръзне, а ако жената на Арабския полуостров облече дебели дрехи, ще се свари.
Значи спокойно може да се изберат дрехи и модели на обличане в зависимост от метеорологичните условия и климата, в които се намира човек. Няма задължение да се избират само един вид дрехи. Стига само да е спазено условието определените части да са покрити с подходящи дрехи.
Последния Пратеник ни предупреждава, че този, който облича много тесни дрехи, които плътно прилепват по тялото му, все едно не се е облякъл. Затова трябва да се внимава дрехите, които се обличат, да не бъдат много тънки и да прозират или да не бъдат плътно прилепнали и да очертават частите на тялото.
Веднага искам да подчертая, че има много модели и видове дрехи, с които жената да се облече подобаващо, спазвайки повелите на религията си. Всяка жена има правото сама да избира модела, плата и вида на облеклото си в зависимост от метеорологичните условия, културното богатство, където живее, социалното положение и вътрешно желание. Днес има много модерни облекла и могат да се съчетаят различни модели. Жената може да облича и панталони, съчетани с туники и други връхни дрехи, които в някои случаи са по-подходящи от полите.
Освен това жените са отговорни и за друго нещо относно своето облекло, а то е – да избягват неподходящото и отблъскващо облекло. Жените не трябва да забравят, че с облеклото си те дават пример на останалите. Това значи, че едно неприлично или неподходящо облекло би било много лош пример за останалите, който може да отблъсне някого от религията. Всеки, който погледне как е облечена жената мюсюлманка, трябва да й се възхити и да каже: „Колко хубаво се е облякла и аз мога да се обличам по този красив и привлекателен начин“. Предполагам никой няма да се възхити и да каже: „Колко хубаво се е облякла тази жена“, ако забележат, че роклята е прекалено дълга и събира праха и мръсотията по пътя например.
Освен това при нас не важи принципът „Или всичко, или нищо“. Онези, на които им е трудно да изпълнят всички изисквания по отношение на облеклото, е добре да започнат от това, което могат да направят. Стига да знаят границите и условията при обличането, да желаят и да имат волята и намерението един ден да се облекат така, както повелява религията ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар