четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Да заслужиш „домът на признателността” в Дженнета

След като вярата на мюсюлманина се възкачи на висока степен и достигне ниво, при което тя е далеч от съмненията, той започва да вярва в съдбата и с доброто, и с лошото в нея. Събитията пред такъв човек изглеждат незначителни, трудностите олекват за него. За всяко дело той се отдава на Аллах и сърцето му се усмирява. Поради търпението към проблемите, с което той се изгражда, сърцето му е спокойно. В преклонение пред това, което е отсъдил Господарят на световете, той показва робството си пред Него.
Подхождайки от едно такова логично измерение на вярата, Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е известил онзи, който проявява търпение когато умре дори негов син или дъщеря, че Аллах Теаля ще му даде дом в Дженнета, който ще бъде назован „Дом на признателността":
Когато на един човек му умре дете, Всевишният Аллах казва на меляикетата: „Вие отнехте детето на моя раб, нали?" Те казват: „Да" Аллах Теаля пак казва: „Вие взехте плода на неговото сърце, нали ?" Меляикетата пак казват: „Да". Тогава Той ги пита: „Какво каза моят раб?" Меляикетата отговарят, така: „Той те възхвали о, Аллах, признателен Ти е. Показа отдаденост на Теб." .
След това Аллах Теаля казва: „Изградете за моя раб дом в Дженнета и го назовете „Домът на признателността," (Тирмизи- Ибни Хиббан – от Абу Муса ал- Ашари)

Няма коментари:

Публикуване на коментар