четвъртък, 1 декември 2016 г.

кое най-напред ще му бъде потърсена сметка на човека в Деняна Въскресението

“Първото за което ще бъде питан човека в Деня на Въскресението ще е намаза.

 Ако той е бил покорен в това, то и в останалото ще преуспее, ако не, то ще претърпи загуба”

 /Този хадис е сведен от ан-Насаи, ат-Тирмизи и Ибн Маджа./

Пратеникът на Аллах(c.a.c.) , е казал: “[Разликата в]Заветът между нас и тях е в намаза, затова, ако някой от вас изостави намаза става неверник”.

 /Този хадис е сведен от Ахмед,ат-Тирмизи, ан-Насаи/

 Също така Пратеникът на Аллах(c.a.c.) , е казал: “Между човекът и неверието стои намаза”.

 /Този хадис е сведен от Муслим, Абу Дауд, ан-Насаи/

 Също така Пратеникът на Аллах (c.a.c.) е казал: “Ако някой изостави намаза съзнателно, то той няма право да иска каквото и да е от Аллах”.

 /Този хадис е сведен от Ибн Маджа, ал-Бухари, ат-Табарани/

 В друг достоверен хадис се предава, че Пратеникът на Аллах(c.a.c.) , е казал: “На мен ми бе заповядано да се сражавам против хората докато те не засвидетелстват за единството на Аллах, и че Мухаммед е Негов Пратеник и докато не започнат да изпълняват намаза и да плащат зекят, и ако те изпълнят това, то ще получат моята помощ и защита на своето имущество и своя живот”.

 В един от достоверните хадиси е предадено за Пратеникът на Аллах(c.a.c.) , който е казал: ”Всеки пророк, който Аллах е отправил преди мен, е имал в общността си апостоли и сподвижници.

 Те са се придържали към тяхна Сунна и са следвали техните повели.

 След тях обаче, са дошли поколения, които са говорили това, което не са правили и не са правили това, което им е било повелено.

Всеки, който се бори с ръце срещу такива хора е повярвал.

Всеки, който се бори срещу тях с езика си е повярвал.

Всеки, който се бори против тях със сърцето си е повярвал.

 Но, освен това не може да има вяра, дори с големината на синапено зърно”.

 Относно намаза Пратеникът на Аллах(c.a.c.) , е казал: "Ако човек е изпълнявал намаза, то той ще бъде за него спасение в Деня на Въскресението .

Ако човек не е изпълнявал намаза, то той няма да има светлина и спасение, и в Деня на Въскресението ще бъде заедно с Карун, Фираун, Хаман и Убей бин Халаф (враг на Исляма от корейшите)".

 /Този хадис е сведен от Ахмед, ат-Табарани, Ибн Хиббан./

 От Абу Хурейра (р.а), се предава, че Пратеникът на Аллах(c.a.c.) , е казал: “Наистина, в Деня на Въскресението равносметката с раба на Аллах ще започне с неговия намаз, и ако тя е добра, той ще преуспее и ще се сдобие с желаното, а ако се окаже негодна, то той ще претърпи неуспех и ще понесе загуба.

 Ако в изпълнението на неговите задължения се открият недостатъци, Всевишният и Всемогъщ Аллах ще каже на (ангелите ): “Вижте дали в Моя раб има нещо от доброволните нафиле намази, та да се попълнят за сметка на тях недостатъците му в задължителните”, - а след това така ще се постъпи и с всички останали негови дела”. /Този хадис е сведен от ат-Тирмизи. Шейх ал-Албани е квалифицирал този хадис като достоверен сахих в “Сахих ал-Джамии” 2020./



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар