неделя, 4 декември 2016 г.

Добрият характер


  Добрият характер е едно достойно и присъщо качество на пратениците, добрите и праведните хора. С добър характер се постигат и осъществяват високи цели. Добрият характер предизвиква любов и приятелство, докато лошият характер предизвиква завист, омраза и злоба.
В един хадис Пратеника - - се обръща към Ебу Хурейра (р.а.) и му казва:
“О, Ебу Хурейра, придържай се към добрия хара...ктер.” Тогава Ебу Хурейра попитал: „Какво е присъщо за добрия характер, о, Расулюллах?”, а Той му отговорил: “Да посещаваш този, който те отбягва, да опростиш на този, който те накърни и да дадеш на този, който те лишава.”
(Ел-Бейхаки)
Добрият характер е един лек път и лесен ибадет за спечелване на севап по всяко време и място. За което Пратеника - - е казал на Ебу Дерда:
“Искаш ли да те науча на един лек и лесен за изпълнение ибадет?” Ебу Дарда (р.а.) отвърнал: Да, о, Расулюллах и Tой му казал: “Придържай се към мълчанието и добрият характер, защото не можеш да направиш подобни на тях.”
Уважаеми муслимани, наградата на вярващия за добрия характер е равносилна на наградата на вярващ, който през деня е говял, а през ноща е правил намаз. Това е извлечено от следния хадис на Пратеника - - :
“С добрият характер се постигат степените на оручлията и правещият нощен намаз.”
(Ахмед)
В същия смисъл са и думите на Ебу Дарда -(р.а.)- “Вярващият си усъвършенства характера, докато добрият характер го вкара в дженнета или пък човек си влошава характера, докато той го въвлече в джехеннема.”
Човекът с добър характер винаги се стреми да понася нанесените му обиди от хората и винаги се стреми да намери за техните грешки оправдателни причини и винаги отбягва търсенето на техните недостатъци и грешки, защото онзи, който се е заел с хората и се оплаква от техните лоши характери, то това е явно доказателство за неговия лош характер.
Вярващият човек просто е невъзможно да притежава лош характер, тъй като това е противно на ученията на ислямската религия, към която се числи, а и Пратеника - -в един хадис е казал:
“Следните две особености - скъперничество и лош характер- не могат да се съчетаят във вярващия.”
(Ел-бухари в едебул-муфрид)
А пък Али сина на Ебу Талиб описва добрият характер със следните три неща- “Бягане от харама, търсене на халала и задоволяване нуждите на семейството.”
Уважаеми муслимани, това са няколко съвети от Мухаммед - - и неговите верни сподвижници по отношение на добрия характер, който напоследък е на изчезване от нашето общество и наш религиозен дълг е да се стремим да си подобрим характера и да се опитаме да въздействаме и на онези, за които ще отговаряме пред Аллах като синове, дъщери и съпруги.
О, Аллах наш, разкраси ни с добрия характер: нас семействата ни и всички мусулмани по цялото земно кълбо и ни предпази от лошият характер, който предизвиква твоята ярост. О, Аллах, сплоти ни и ни обедини всички около твоята книга и сунната на Мухаммед - -.
Вижте повече

Няма коментари:

Публикуване на коментар