неделя, 4 декември 2016 г.

ИСЛЯМЪТ – УНИВЕРСАЛНОТО ПОСЛАНИЕ



  Основната задача на всички небесни религии е да създадат висок морал и нравствено - етични добродетели у хората, а не вражда и омраза между техните привърженици. Те трябва да са мост за мир и разбирателство между всички страни и народи. В това отношение ислямът има своето важно историческо място.
Ислямът е велика религия. Тайната на нейното величие се крие в пълн...ите и съвършени учения на Свещения Коран и факта, че Пейгамбера (пророка) Мухаммед (саллеллаху алейхи веселлем) е практикувал тези учения в най-пълна степен. По този начин Той станал съвършен жив пример за онова, на което е учел другите.
Всички религии по света носят името на техния основател, народ или място на възникване. Но положението с исляма е коренно различно. Тази религия е единствено изключение и не се свързва с нито едно име и с нито един народ. Думата ислям не предполага подобна връзка, защото не означава име на личност, народ или страна. Небидейки продукт на човешкия ум, ислямът не се ограничава с определена общност. Това е универсална религия, чиято цел е да подтикне и култивира у човека високи нравствени и морално - етични добродетели. Ислям е арабска дума, означаваща помирение, подчинение, послушание. Като религия ислямът проповядва подчинение, послушание и стриктно спазване заповедите на Аллах Теаля, посочени в Свещения Коран, който е шифровано послание към цялото човечество и урежда всички земни и човешки проблеми. Всъщност ислямът е качество – този, който го притежава е мюсюлманин, независимо към коя раса, етнос, род, общност или страна принадлежи.

ПОКАЗЪТ Е ЧУЖД НА ИСЛЯМА
Ислямът не е религия на показа и демонстрацията, за което говори по безспорен начин липсата на помпозност и външен блясък, както в облеклото на духовните лица, така и в уредбата на молитвените сгради, което много учени смятат, че това е една от причините за многбройните му привържници по целия свят.
Справедливост, откровеност, добродетелност, смиреност и уважение към другия са качествата, на които ислямът отделя особено място. Той развива в човека съзнанието за единството и всемогъщието на Аллах Теаля. Задължава го да бъде по-ефективен на земята, внушавайки му мисълта, че този свят е нивата на задгробния живот, която трабва добре да се обработи, засее грижливо, да се отглежда и поддържа. Всеки мюсюлманин знае, че до щастливо благополучие в ахирета (задгробния живот) може да се достигне само с добри дела, основаващи се на вярата в Аллах Теаля.

ИСЛЯМЪТ ПРИЗНАВА ВСИЧКИ РЕЛИГИИ
Исторически факти и верски постановки доказват по категоричен начин, че ислямът при¬знава всички небесни религии, ниспослани (из¬пратени) преди него и протяга ръка за приятелс¬тво с тях. Невярно и тенденциозно е твърдени¬ето, че ислямът е враг на юдаизма и христи¬янството. Ислямът е религия на взаимното разбирателство, справедливостта, милосърдието и търпимостта. Разпространението му е разреше¬но само по пътя на убеждението, за което крас¬норечиво говори айет (стих) 125 на VІ сура (гла¬ва) от Корана, в който по смисъл се ка¬зва: "Призовавай към пътя на твоя Господар с мъдрост и хубаво поучение, и спори с тях по най-хубавия начин!.”
Приписваната на исляма войнственост и агресивност е в резултат на непознаване на не¬говата миролюбива същност, тенденциозно тъл¬куване на историческите факти, както и действащите екстремистки организации, прикриващи се зад исляма, с който нямат нищо общо.
Войната е крайно средство, към което мюсюлманинът може да прибегне, само когато е принуден. Той има право да се противопостави на всяка агресия, но не трябва в никакъв случай да напада пръв, което е повелено в айет (стих) 190 на ІІ сура (глава), в който по смисъл се казва: "И се сражавайте в името на Аллах с тези, ко¬ито ви нападат, но не допускайте несправед¬ливост! Аллах не обича несправедли¬вите."

ИСЛЯМЪТ НЕ Е ТУРСКА РЕЛИГИЯ
Поради непознаване на исляма, много хо¬ра го считат за турска религия, а неговите после¬дователи и изпълнители – за турци, пренебрегвай¬ки факта, че ислямът е световна религия с над милиард и петстотин милиона последователи в целия свят, към която и Турция принадлежи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар