неделя, 4 декември 2016 г.

Желанието прави кралете слуги, а търпението – слугите крале



  Пророка. Аллах да го благослови и с мир да го дари, побелява: "На човек са достатъчни три неща, за да го изгорят: скъперничеството; да угаждаш на Всяко желание на душата си; човекът да има високо мнение за себе си.
(Мунеббихат; 19)
...
Детето ми, не се поддавай, на жела¬нията на душата, ще станеш роб!
Древните мъдреци са казали;
„Желанието приви кралете слуги, а търпението прави слугите крале."
Не виждаш ли случката с пророка Юсуф и Зелиха? .
Нека за всяко твое действие умът ти бъде съдия. Да не съжаляваш за стореното. Казват:
„Нека се радва онзи при който умът владее и не е роб на желанията си. И горко на онзи, при който владее душата и не е роб на ума,''

(Мунеббихат; 12)

Желанията никога не спират, синко. Не се подчинявай на всичките си желания, после ще станеш зави¬сим.
Любимо дете!
Всеки ден си прави сметка. Ще подредиш живота си. Ще намериш спокойствие на този свят. Днес какво направих за този свят... а какво направих за другия (отвъдния) свят? - можеш сам да се запиташ.
Изпратеният като милост Про¬рок повелява така;
„Умният човек е този, който се разпитва и се подготвя за живота си след смъртта,, А немощният човек е този, който слугува на собствените си желания и очаква от Аллах неща, които няма да станат."

(Тирмиди)

Не премахвай от сърцето си страха към Аллах Това чувство ще те пази от правенето на грешки и ще защитава вярата ти...
Аллах Теаля заповядва:
„0, вярващи, бойте се от Аллах с истинска боязън пред Него и умираите само отдадени!"

(Коран, 3/102)

Бъди доволен от всичко. Работи, за да постигнеш много, имай пред¬вид причините, но крайния резул¬тат остави на Аллах. Бъди доволен от това, което идва от Него. В такъв случай Аллах ти е достатъ¬чен за помощник.
Аллах Теаля заповядва:
„А решиш ли нещо, уповавай се на Аллах."

(Коран, 3/159)

„И който се уповава на Аллах, Той му е достатъчен”

(Коран, 65/3)

Обично дете!
Колкото е голяма обичта ти към Пророка, толкова му бъди и предан. Това е заповед на Аллах. Неговите думи се опират на вахий (открове¬ния от Аллах). Без Пророка ни не е възможно да разберем Исляма. Не е възможно да се спечели щастието в този и Отвъдния, свят. Не обръщай Внимание на онези, които искат да го заличат. Обичай го с цяло сърце и се привържи към него.
Аллах Теаля заповядва:
„ Кажи: Ако обичате Аллах, последвайте ме! И Аллах ще ви обикне и ще опрости греховете ви."

(Коран, 3/31)

„И не говори той от само себе си. Това е само откровение, което (му) се разкрива."
(Коран, 53/3-4)

Детето ми, не внасяй раздор между хората, не бъди лош. Тези лоши качества не ти подхождат. Силно страни от тях. За онези, които се намират в това положение и какво е тяхното наказание, отново Пророка (С.А.С.) ни казва какво е видял и повелява:

„На Мирадж видях една общност, от коята им се отрязваше и устните им се запушваха. И, им се казваше да ядат, както ядоха. Попитах: Я, Джибрил, кои са тези? Това са тези, които сеят раздори, ядат човешкото месо и с хулене нападат честта и,"

Прелюбодеянието е бедствие. Пази се от прелюбодеянието, детето ми... Не се доближавай до не¬го. Ще опустошиш Отвъдния си свят, на този свят ще бъдеш безнравствен. Отново в Мирадж на Пророка (С.А.С.) са показани и прелюбодейците. За техния жалък вид Мухаммед (С.А.С.), уведомява така:

„На Мирадж видях още една общ¬ност, пред тях имаше сложена соф¬ра, на нея месото, което видях, беше от най-хубавото, а наоколо имаше развалено и вмирисано месо. Те, изоставяйки хубавото месо, започнаха да ядат от разваленото. Попитах кои са тези, о, Джибрил? А той каза;
„Това са прелюбодейците."

1 коментар: