четвъртък, 1 декември 2016 г.

ПРАВИЛА ПРИ ХРАНЕНЕ



 В един хадис Муххамед (с.а.с.) казва:,,Кажи Бисмиллях (С Името на Аллах)!, храни се с дясната ръка и откъм своята страна''.
В друг хадис Мухаммед (с.а.с.) казва:,,Ако човек влезе в дома си и спомене Аллах (Дж.Дж.) при влизането и при започването на храненето си шейтанчета казват помежду си: ,Тук за нас няма нито нощувка, нито вечеря' А ако влезе в дома си и не спомене Аллах,... шейтанчета се събират там и казват:,В тази къща ще пренощуваме'. А ако не спомене Аллах при храненето си, шейтанчета казват: ,Получихме и нощувка и вечеря''.Мухаммед (с.а.с.) казва:,,Щом някой се храни и произнесе: Елхамдулиллях (благодаря ти Аллах),че ме храниш с това и ми даваш препитание, на мен, безпомощния и безсилния!', на него му се опрощават предишните гюнахове''.
Преди хранене да се измият ръцете с мисълта, че това е суннет, който носи за човека десет ползи:
Ако някой преди хранене измие ръцете си и върха на намокрените пръсти, после ги постави върху очната вдлъбнатина и потрие очите право назад, то този човек с Позволението на Аллах, няма да има болки в очите.
Десетте ползи са: 1- Под арша едно меляйке отправя дуа към Аллах (Дж.Дж.): Я Рабби Аллах, както той изчисти ръцете си преди да започне да яде, така Всемилостиви Аллах Изчисти Му малките гюнахове;
2-Получава севаб колкото извършването на нафиле(допълнителен намаз)
3-Този човек е в безопасност от немотия
4-Удостоява се със севаб колкото се дава на саддък (честен мюсюлманин,който не изрича лъжа);
5-Меляйкета за него правят истигфар (молят се Аллах да му Опрости неговите гюнахове и недостатъци);
6-За всеки един изяден залък се удостоява със севаб, все едно е дал тези залъци за садака;
7-При хранене, изричайки Бисмиллях гюнаховете му се опрощават; 8-Дуата която прави след хранене, се приема;
9-Ако умре в тази нощ, достига на степента на шехид (умрял за вярата) и
10-Ако умре през деня, се записва в категорията на шехидите. Ръцете първо да се измият и да не се подсушават се явява суннет. След хранене да се измият ръцете с намерение да се спази суннета, носи шест ползи за човека:
1-Под арша едно меляйке казва: ''О, мюмин (вярващ) Мухаммед (с.а.с.) остана доволен от теб'
2-Удостоява се със севаб присъщ за този дар(благо)
3-Дава му се севаб колкото броя на космите които има по тялото 4-Ще спечели море от Рахмет (Милост)
5-Дава му се севаб колкото броя на капките капнали от ръцете му и 6-Когато умре става шехид.
ФАРЗОВЕТЕ при хранене са четири:
1-При хранене (насищането с храна) и при пиене (утоляването на жаждата) да се знае че Идва от Аллах
2-Храната да е придобита от халал (по позволен начин)
3-Да прави дуа на Аллах, чрез тази храна да му Даде сила, за да изпълнява ибадетите си къмНего (Дж.Дж.) и
4-Да е доволен от това което има.
В началото преди хранене трябва да се направи дуа да се придобие сила за да се прави ибадет на Аллах(Дж.Дж.), за да се разпространи сред всички хора Религията на Аллах(Ислямът)-''Пътят на Безкрайното Щастие и Покой''.
Джаиз (позволено) е да се яде с открита глава.
СУННЕТИТЕ при хранене:-Софрата да се слага на земята, да се сяда на софрата с чисти дрехи, да се храни седнал на колене, преди ядене да се измият ръцете и устата, когато започва да се храни да изрече Бисмиллях, в началото да вкуси малко сол, да се яде ечемичен хляб, хлябът да се разкъсва с ръцете, да не се изгубват (изхвърлят) трохичките хляб, да се яде това, което е пред човека, да се яде оцет, да се вземат малки залъци, храната добре да се сдъвче, да се яде с трите пръста, да се обере дъното на съда с пръст, три пъти да се оближат пръстите, в края на храненето да се направи Хамд (благодарност), да се използват клечки за зъби.
МЕКРУХИТЕ при хранене:
1- Да се яде с лявата ръка
2- Да се мирише храната и
3- Да се остави изричането на Бисмиллях.
Когато човек се сети, че не е изрекъл Бисмиллях преди храненето,трябва да каже Бисмиллях и за началото, и за края на храненето.
Също се отнася и за лявата ръка- когато човек забележи, че се храни с лявата ръка, веднага трябва да продължи да се храни с дясната ръка.
ХАРАМИТЕ при хранене: След като се е наситил с храна да продължава да яде (преяждене); при хранене да прави исраф (разхищение), според някои учени, когато несправедливо, без право, се яде чужда собственост, да се изрича Бисмиллях, да се ходи на угощение без покана, да се яде чуждо имущество без позволение, да се ядат неща, които ще предизвикат болест на тялото, да се яде храна, приготвена с рия (лицемерие), да яде това, което е обещал че ще даде на друг човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар