неделя, 4 декември 2016 г.

ДОСТОЙНСТВАТА НА ИСЛЯМА


  Много са достойнствата на исляма, но ще посочим само някои, имащи голяма обществена значимост, които са високо оценени и признати от световно известни учени и общественици немюслюмани, а именно:
1. Преди повече от 1400 години ислямът лик¬видира на практика РАСОВАТА ДИСКРИМИ¬НАЦИЯ, която днес е тежък проблем за много страни с вековни демократични традиции. В исляма всички х...ора, които признават единство¬то на Аллах Теаля са братя без оглед на прите¬жаваните богатства, заеманото обществено положение, цвят на кожата и език, на който гово¬рят.
2. ТОЛЕЛИРА НАУКАТА. Мухаммед (саллеллаху алейхи веселлем) е завещал на хо¬рата ценен съвет: "Знанието е лекарство сре¬щу невежеството, то очовечава порочното сър¬це и поражда възвишени чувства". На мюсюлманите е забранено да живеят в населено място, където няма лекар.
3. ИЗДИГА В КУЛТ ХИГИЕНАТА НA ЧО¬ВЕКА. За мюсюлманина е задължително преди всяка молитва да прави ритуално измиване, както и след всяко полово общуване.
4. КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЯВА АЛКОХОЛА, който никога не е носел добро на хората. Безброй са примерите на човешки трагедии, причинени от алкохола.
Ислямът не е само нова религия, той е и нова цивилизация. Европа не би могла да извърши своя огромен скок без доброволно и целенасочено да е ползвала интелектуалното арабско-ислямско наследство.
Много световно известни учени немюсюлмани са изказали положителни мисли за ис¬ляма.
В своята книга "Испанска балада" Лион Фойхтвангер пише: "Осемдесет години след смъртта на своя пророк Мухаммед мюсюлманите бяха изградили една империя, която се простираше от Индия през цяла Азия и Африка чак до крайбрежието на Атлантическия океан, завладявайки Испания и целия Пиринейски полуостров. Новите господари донесоха със себе си висока култура и превърнаха Испания в най-хубавата, най-добре уредената и най-гъсто населената държава в Европа. Никога до тогава изкуствата и науките не бяха достигали такъв разцвет под небето на Испания. Изкусно разклонената образователна система даваше всекиму възможност да се просвети. Градът Кордоба имаше три хиляди училища, всеки голям град имаше свой университет, съществуваха библиотеки, каквито не бяха създавани от времето на разцвета на елинска Александрия. Ярко цветущо изкуство на разказвачи разкри пред въображението непознати до тогава простори. Големи поети изтънчваха богатия, звучен арабски език, докато почне да отразява всеки оттенък на чувствата.
Към покореното население мюсюлманите се отнасяха меко и справедливо. Дадоха пълни граждански права на много¬бройните евреи. Животът, който водеха евреите в Испания под господството на исля¬ма, бе тъй честит, както никога, откакто тяхното собствено царство бе погинало. Те ставаха министри и лични лекари на халифите."
Прочутият английски философ Бертран Ръсел пише: "Превъзходството на Ориента не беше само военно. Науката, философията, поезията и изкуствата процъфтяваха в мюсюлманския свят по същото време, когато Европа бе удавена във варварство. Евро¬пейците с непростимо пренебрежение наричат тази епоха "Ера на мрака", но в мрак тогава тънеше единствено Европа, защото мюсюлманска Испания процъфтяваше културно, просветно и нравствено."
Артур Лионард пише: "На практика ис¬лямът изпълни огромна задача. Той остави неизлечима следа върху страниците на човешката история, която може да бъде напълно оценена само в последствие, в процеса на човешкото развитие."
Стенд Коб, основателят на АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРОГРЕСИВНО ОБУЧЕНИЕ, пише: "Ислямът се превърна в потенциален саздател на Ренесанса в Европа."
И вчера, и днес, и навеки ислямът настойчиво зове всеки към правдата, истината и справедливостта в живота. Той внесе в човешкия ЖИВОТ ЯСНОТА, ЦЯЛОСТ и ХАРМОНИЯ.
Вижте повече

Няма коментари:

Публикуване на коментар