сряда, 7 декември 2016 г.

Защо трябва да помагате на приятелите си да стигнат по-близо до Аллах?


В края на краищата, вие имате доста препятствия, които трябва да преминете - да обясните защо вие се молите 5 пъти на ден на враждебно настроени към Исляма учители; да бъдете жертва на дискриминация, заради хиджаба, който носите; да станете по време на лекция и да опровергаете думите на професорът,... който напада Исляма; и на всичкото отгоре - да живеете с родители, които са се побъркали, защото имате брада, и още много други трудности, с които се сблъскват много практикуващи Исляма тийнейджъри.

Ислямът никога не е бил означен като “индивидуалистична вяра”, запазена единствено за "избраните”. Напротив – призивът е задължение за всеки един мюсюлманин.

Предлагаме ви няколко полезни съветчета, които биха ви помогнали по пътя на призова:

1.Бъдете искрени в намерението си!

Каквото и да правите-правете го в името на Аллах. Трябва да запознаете приятелите си с Аллах. Това обаче не означава, че трябва да бъдете арогантни, мислейки си, че вие сте “лидерът”. Напътствието е от Аллах. Правете дуа и искрени усилия, не забравяйте, че Аллах е в състояние да отклони и вас от Правия Път, стига само да пожелае.

2.Изпълнявайте това, към което призовавате.

Четете повече за живота на пратеника,за да видите по какъв начин той е призовавал хората и как е печелил сърцата им, дори и на младежите.

3. Използвайте Корана и преданията за живота на пратеника като пътеводители.

4. Говорете на хората така, сякаш не ги познавате и не знаете нищо за тях.

5. Усмихвайте се.

Добротата, усмивката и учтивостта за качества на Пратеника (С.А.С.), които може и ние да приложим в ежедневието си. Ако искате да достигнем успех в призива си към Исляма, трябва да бъдем достъпни за хората.

6. Вземете инициативата и бъдете повече време с приятелите си.

Направете първата крачка-поканете познатия си, с когото сте разговаряли само няколко пъти, на обяд или за един хокей заедно. Може да го поканите и на ифтар през Рамадан. Помагайте му в трудностите - споделете тъгите му. Дискутирайте актуални теми и ПАЗЕТЕ ТАЙНИТЕ МУ!

7.Докажете им, че Ислямът е актуален днес, точно тук, и точно сега.

8.Помолете приятеля си да ви помогне в работата.

Ако се занимавате с някаква Ислямска дейност, помолете го да се включи с нещо. По този начин той ще се почувства като част от ислямската общност.

9.Задайте му 4 основни въпроса.

Когато приятелството ми укрепне, вие вероятно ще започнете да дискутирате и по-сериозни теми. В най-подходящия момент му задайте 4 основни въпроса:

*На къде отива в този живот и кое е нещото, което го прави истински щастлив?

*В какво вярва?

*На кого трябва да бъде благодарен?

*Никой ли не му е оказал помощ за нещата, които е достигнал в този ден?

10. Подчертайте важността на петкратната молитва повече от останалите аспекти в Исляма.

Наблегнете на това, че директната връзка, която се осъществява с Аллах през деня, е по време на петкратната молитва. Ако след време приятелят ви започне да отслужва молитвата, знайте, че сте направили първата успешна крачка.

11. Трябва да го накарате да има доверие у възрастните.

12.Продължавайте да ги подкрепяте, дори когато вярата им стане по-силна и от вашата.

Помнете, че ако един човек е започнал да се занимава с Исляма постоянно, това не означава, че занапред всичко ще бъде ОК. Естествено - ще има трудни моменти. Вероятно приятелят ми ще изпада в моменти на колебание относно новопоетия път. В такива моменти бъдете до тях, за да им вдъхвате сили и увереност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар