сряда, 25 март 2015 г.

На кои хора се приемат молбите и молитвите?

Хз. Еби Хурейра радиаллаху анх предава, че Пратеника на Аллах Аллах да го благослови и с миер да го дари е казал:" на три човека дуата не се отхвърля. Дуата на оручлията във времето на ифтар, дуата на справедливия водач и дуата на угнетения. Аллах Теаля въздига дуата на угнетения върху облаците, отварят се за нея небесните врати и Аллах Теаля и казва:" Кълна се в славата Си, ако (поради някоя мъдрост) закъснея малко, то непременно на теб ще ти помогна."
( Ахмед, Термизи, Тергиб)

В Дурру Менсур се предава предание от Хз. Аише радиаллаху анха, което гласи:" Когато настъпи месец Рамазан Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи весселлем се променяше увеличаваше молитвите. Много се молеше в дуите си и тялото му го обхващапе страх." В друго предание се предава:" До свършването на Рамазана не си идваше в леглото." В друго предание се предава, че на ангелите, които държат престола на Аллах им се заповядва:" Оставете вашите ибадети и кажете амин на дуите на оручлийте." Още в много други предания се разбира, че дуата се приема в месец Рамазан. Но едно е сигурно, че това е обещанието на Аллах и Неговия Пратеник саллеллаху алейхи весселлем го е предал. Вече няма никакво съмнение за неговото изпълнение.

Някой хора правят дуа за нещо, но това нещо не става. Но това не трябва да се разбира, че тази дуа не е приета. Трябва да се знае какво означава приемането на дуата. Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи весселлем повелява:" Когато един мюсюлманин прави дуа, но с условие, че не е за някое забранено нещо или да прекъсне роднинска връзка, то едно от трите неща непременно му се дава. Или му се дава, това, което е искал в дуата си, или на мястото на това което иска в дуата си от него се отдалечава нещо лошо, или му се пише награ в отвъдния пай." В друго предание се предава:" На Съдния Ден Аллах Теаля викайки своя раб ще му каже< " Ей, мой кул! Аз ти заповядах да ми правиш дуа и ти обещах, че ще ти е приема. Ти правеше ли ми дуа?> Тогава този човек ще каже:<" Да, правех Ти дуа.> Тогава Аллах Теаля ще му каже:<" Няма такава дуа, която да не съм ти е приел. Ти искаше да ти премахна еди коя си трудност и Аз ти е премахнах още на земята. Искаше да вдигна от теб еди коя си трудност, но ти не видя влиянието на тази дуа на земята. Затова Аз те дарих с толкова севап и награда."> Пратеника саллеллаху алейхи весселлем повелява:" На него ще се припомни всяка една дуа, която е направил и дали му се е отвърнало на земята или му се дало награда на Съдния ден. Този човек като види толкова много севап и толкова голяма награда ще си пожелае:<" Дано да не ми бе отвърнато на нито една моя дуа на земята, та тук да спечеля толкова много севап и такава голяма награда.">

На кратко правенето на дуа е нещо много важно. Голяма загуба е ако остенем небрежни от дуата. Не трябва да се губи надежда за приемането на дуата. В едно от преданията се разбира, че Аллах Теаля гледа само добрата дуа за кула си. Ако човек това, което иска е по добро за него, то Аллах Теаля му го дава, а ако не е добро, то Аллах Теаля не му го дава. Това е голямата милост на Аллах. В повечето случаи заради недостатъчното ни разбиране ние искаме неща, които не са подходящи за нас. Другото нещо, за което трябва да се внимава тук това е: Много мъже дори и жени когато са ядосани или тъжни правят дуа проклятие за близките дори и за децата си. Не забравяйте, че има моменти, в които Аллах Теаля приема дуите, независимо каква дуа ще направите. Поради недостатъчното разбиране на жените, когато са ядосани най - напред правят дуа проклятие за децата си и когато децата им починат или ги достигне някое лошо нещо, те започват да плачат, но не мислят, че това положение е от техните дуи проклятия. Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи весселлем повелява:" Не правете дуа проклятие за себе си, за децата ви, за стоката и за прислужниците ви. Защото може би в този момент Аллах Теаля да приема всички дуи и ще ви е приеме." Не трябва да се забравя, че целия месец Рамазан е едно много ценно време. Много е важно през този месец да се предпазваме от правенето на дуа проклятие. Хз. Омар радиаллаху анх предаве, че Пратеника саллеллаху алейхи весселлем е повелил:" В месец Рамазан човек, който споменава Аллах е опростен. Човек, който иска от Аллах не се връща с празни ръце." В книгата на Хз. Ибни Месуд радиаллаху анх Тергиб се предава следното предание:" Всяка нощ от месец Рамазан един глашетай се провиква:" О, човече, който търсиш доброто! Обърни се към Аллах и върви право към Аллах. О, чевече, който иска злото! Спри и си отвори очите." След това този ангел казва:" Нямали кой да иска опрощение и да бъде опростен. Няма ли кой да прави дуа и дуата му да бъде приета. Нямали кой да иска нещо и желанието му да се изпълни."

След тези неща, друго важно нещо за да се приема дуата и което винаги трябва да е пред очите ни това са условията за приемането на дуата. Ако тези условия не се спазят, то често дуата се отхвърля. Едно от условията е забранената храна. Заради това дуата се отхвърля. Пратеника саллеллаху алейхи весселлем повелява:" Колко много има, които са в трудности и си разтварят ръцете към небето и се молят казвайки < О, Господи, О, Господи>, а тяхната храна, пиене и дрехи са от забраненото. В това положение как да се приеме тяхната дуа?" Спрямо това, което са писали историците, в Куфе е имало един джемаат на който се приемала дуата. Когато застане техен управител, който е насилник и угнетител те му правели дуа проклятие и той бивал погубван. Когато застанал за управител на тази област Хаджаджи Залим направил един банкет. Той специално повикал хората от този джемаат. След като яли от храната той казал:" Аз се спасих от тяхната дуа проклятие, защото в техните стомаси влезна забранено препитание."

Нека да хвърлим едно око днес колко е останало от позволеното препитание. Опитите лихвата да се направи позволена, рушфетите, които се дават на чиновниците, лъжата на търговците всички тези неща се приемат като нещо хубаво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар