сряда, 25 март 2015 г.

Любов

Обичта е нещото от което взимаме сладост и се привързваме към него, но тази привързаност ако стане по силна, то тогава обичта се превръща в любов. Когато изпитваме любов към нещо или някого, то човек е способен да изразходва всичко каквото притежава за тази любов. Да хвърлим един поглед в миналото случката със Зулейха. Тя от любовта, която изпитваше към Хз. Юсуф алейхи селям бе доволна и раздеда всичкото богатство, което имаше, а то бе седемдесет камили със скъпоценни камани.

Тя изразходва, всичкото си имуществота за любовта си към Юсуф алейхи селям. Така изразходваше богатството си, че ако някой каже: „ Аз днес видях Юсуф”, то тя му подаряваше едно колие и го правеше богат и по този начи си изразходи цялото богатство. За нея не остана нищо. Поради силната любов, която изпитваше към Юсуф, то тя забрави за всичко друго около нея. Дори когато си вдигнеше главата към небето, тя виждаше, че на звездите е изписано името на Юсуф.

Предава се че когато Хз. Зулейха е повярвала, се омъжила за Юсуф, но започнала да живее отделено от него. За да прави ибадет е отишла на осамотени места в които е оставала на саме с Великият Аллах.

Тя каза на Юсуф алейхи селям: „ О, Юсуф! Аз те обичах преди да опозная Великият Аллах. Когато Го опознах, то обичта ми към Него не остави място в сърцето ми за обич към другиго. Аз не искам нищо друго освен Неговата обич.” Тя казваше това, докато Юсуф алейхи селям не каза следното: „ Аллах ми заповяда и ми каза, че от теб ще имам два сина и те ще бъдат от Неговите пратеници.” Тогава Зулейха каза: „ След като това ти е заповядал Аллах и мен е сторил да стана причина затова, то тогава трябва да се подчиняваме на заповедите на Аллах.”

Предава се в приказката за Лейла и Меджнун, че Меджнун попитал Лейла: „ Как се казваш?” а тя му казала: „ Казвам се Лейла.” Един ден казали на Меджнун, че Лейла е умряла, а той им казал: „ Лейла е в моето сърце и тя неможе да умре, защото тя е моя.”

Един ден Меджнун отишал при къщата на Лейла и гледал към небето. Сам на себе си каза: „ О, Меджнун! Гледай към стените на къщата на Лейла, може би там ще я видиш.” Тогава Меджнун си отговаря: „ Аз се задоволявам да гледам звездите, на които сянката им пада върху къщата на Лейла.”

Предава се че Халлахдж – и Мансур бил затворен в затвора за 15 дни. Имам Шибли Аллах да е доволен от него отишал при Мансур и го попитал: „ О, Мансур! Какво е любов?” А той му казал: „ Не дей ме питай днес. Попитай ме утре.” На следващият ден го извадили от затвора. Разпространили че ще го убият. В това време Имам Шибли минавал по – край него и Менсур му казал: „ О, Шибли! Началото на любовта е горене, а краят й е умиране!”

Истинската любов има три признака:

1 – Да предпочиташ думите на този, в който си влюбен пре думите на всички останали.

2 – Да предпочиташ да бъдеш с този, в който си влюбен от колкото с другите.

3 – Да предпочетеш задоволството на този, в който си влюбен пред задоволството на останалите.

В Мунтеха се казва: „ Любовта разкъсва пердетата и разрива тайните.”

Предава се че един човек се миел в река Фърат. В това време този човек слуша друг да чете знамението от Корана: „ Отделете днес о, вие престъпниц.” (сура Ясин:..) тогава започнал да трепери и падайки във водата се удавил.

Джунейд Багдади е казал: „ Тсаввуф това е да се изоставят желанията на душата.”

Който твърди, че притежава три неща и не се пречисти от други три, то той е от лъжците.

1 – Твърди че получава удоволствие от споменаването на Аллах, но обича земята.

2 – Казва, че обича искренността в делата си, но обича хората да го хвалят.

3 – Твърди, че обича Аллах, но не се отказва от желанията на душата си.

Тези неща ако се намират в някой човек, то той е от лъжците.

В едно предание любимият ни пратеник Мухаммед (с.а.с.) повелява: „ Такова време ще дойде върху общността ми, че ще обичат пет неща и ще забравят пет неща.

1 – Обичайки земята и земния живот ще забравят за Съдния Ден.

2 – Обичайки имуществото ще забравят за равносметката.

3 – Обичайки творенията, ще забравят Твореца.

4 – Обичайки греховете, ще забравят за покаянието.

5 – Обичайки дворците, ще забравят гробовете.

Мансур бин Аммар наставлявайки един младеж му каза:

„ Ей, младеж! Да не те измами младостта ти. Имаше много младежи, които отлагаха покаянието за по – късно, мислейки върху изпълнението на мечтите и целите си, и не се сещаха за смъртта. Те винаги казваха следното: „ Аз утре или други ден ще се разкая за греховете. Но ангелът на смърта ги посети в момент, в който те не се бяха покаяли и се озоваха в техните гробове. Това е гроб, в който нито богатството, нито прислугата, нито детето, нито майката, нито бащата могат да ти помогнат. Великият Аллах повелява в Корана: „ в Деня, когато нито богатството, нито синове ще помогнат, освен който дойде при Аллах с чисто сърце.” (Сура Поетите : знамение 88 – 89)

О, Господи мой! Моля Те отреди ми да се покая преди да ме е настигнала смъртта! Събодини от невежеството, невниманието и неверието, в което се намираме. Амин

От свойствата на вярващият е: от ден на ден, от час на час се разкайва и иска прошка за греховете, които е извършил. Доволен е на бигатство, което му е достатъчно да продължи живота си с него и не е зает с натрупването на богатство. Занимава се с неща, които ще му донесът полза на Съдния Ден. Служи и се подчинява на повелите на Аллах с искренноет.

Имам Газали: Разкритието на сърцата
Превод: М. Шукри ХАЙРУШ

Няма коментари:

Публикуване на коментар