сряда, 25 март 2015 г.

ползите на търпението

Всеки, който иска да се спаси от наказанието на Аллах и да достигне Неговата милост и да влезне в нея т.е. в Неговия Рай, то той трябва да не се захласва в земните блага и нещата, които иска неговата душа. Той трябва да посрещне всичките трудности с търпение. В Корана Аллах Теаля относно тези хора повелява:

„ Аллах обича търпеливите.”

Търпението има различни страни. Търпението , което се проявява служейки на Аллах Теаля. Търпението, което се проявява предпазвайки се от забранениете неща. Търпението, което се проявява когато ни настигне някое лошо нещо. В едно предание любимият ни пратеник Мухаммед Аллах да го благослови и с мир да го дари казва: „ Аллах Теаля в едно свещенно предание повелява: „ Когато един от Мойте раби го застигне нещо лошо и той веднага прояви търпение и потърси убежище при Мен, то на него ще му дам това което иска без да го е поискал. Ще му отговоря на дуата му без да я отправил. А когато един от мойте раби го застигне нещо лошо и той потърси обежище и помощ от някое от Мойте творения, то Аз ще затворя за него всички небесни врати.”

Умният човек, когато го застигне нещо лошо, то той трябва да прояви търпение и да не се оплаква. Ако прояви търпение и не се оплаче, то това го спасява от земното и отвъдното наказание. Не трябва да забравяме, че най - трудните и лоши неща са идвали на приближените на Аллах и на Неговите пратеници. Чрез белята вярващият опитва истинския вкус на вярата и проявява задоволство и търпение към нея.
В едно предание пратеника на Аллах Мухаммед Аллах да го благослови и с мир да го дари повелява: „ Всеки, който се разболее през ноща и прояви търпение, то Аллах остава доволен от него. Опрощава му греховете и става чист както в деня, когато майка му го е родила. Затова когато се разболеете не искайте да оздравеете.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар