понеделник, 26 януари 2015 г.

Щастието


Исляма е изпратен от Аллах С.Т. за да подсигури добър живот на хората на този свят, както и на отвъдния. Затова има неща, които Аллах Теаля ни е повелил в Корани Керим, а други, които е забранил. За да бъдат изпълнени заповедите на Аллах С.Т., човек трябва да прояви известно старание. Някои хора смятат, че за да се спазват принципите на Исляма, се изисква прекалено много време и усилия. Всъщност, Исляма е религия, която Аллах С.Т. е избрал за човечеството за да ги улесни. Исляма е лесен за разбиране и прилагане, и това е една от главните му особености, тъй като основите на вярата са разбираеми от човешкия разум, и приемливи от неговата психика, и това спомага за лесното му схващане и прилагане.  Аллах Теаля казва в Свещения Коран:
(( …Така Аллах ви разкрива своите знамения, за да бъдете напътени ))   Али Имран – 103
В друг айет Аллах Теаля ни разяснява, че в човешката природа е заложено това, той да разбира и възприема лесно Аллаховата вяра като казва:
(( И обърни своето лице към религията на Аллах, към природата според която Аллах е създал хората. Религията на Аллах е неизменна. Тя е правата вяра, ала повечето хора не знаят)) Рум-30
Уважаеми братя!  Ислямската религия може да ощастливи всеки, който търси щастие. А кажете кой не иска да бъде щастлив?
В този свят, щастието е мечта, която е преследвана от всеки. От философа, който размишлява, земеделеца, който обработва земята, от бизнесмена, който си мисли, че щастието може да се намери в материалното благосъстояние. Всеки търси щастието, недоволства от несгодите, и не се задоволява с това което е постигнал. Големият въпрос, който от дълбока древност, до наши дни стои на дневен ред, и той е:  Къде е Щастието ? !...
 Много хора го търсят не където трябва. Едни го търсят в дискотеките, други го търсят в алкохола и наркотиците, трети си мислят, че то е в многото пари. Но резултата от всичко това е, че все едно са търсили игла в купа сено.
Да, хората са опитвали всякакви материални изгоди във вековете, както и плътските удоволствия. Никой обаче не е успял да открие щастието по този начин. Нещо повече, - може би тези неща са ги докарали до задълбочаване на нещастието, и огорчения. Много хора смятат, че щастието е в материалното, в добрия начин на живот, в многото блага и високия стандарт на живот. Ние обаче сме свидетели, че съществуват градове, области и държави,в които стандарта на живот е висок, нямат безработица, нито пък недоимък, и на пръв поглед живеят в благоденствие, но въпреки това, тези хора не са доволни, чувстват тежестта на съвременните бичове като престъпност, наркомания, проституция и др.
Уважаеми братя!
Щастието може да се намери единствено в опознаването на Създателя Аллах С.Т., и спазване на закона низпослан от Него на речен Шериат , с цел да спечелим Неговото задоволство на този свят, и обещания Дженнет в Отвъдния. Следователно многото богатства не носят щастието, нито са основната причина за постигането му. Даже понякога многото пари са причина за големи нещастия, особено когато притежателят им не знае как да борави с тях. За такива хора Аллах Теаля казва в Корана: ((И да не те възхищават богатствата им, нито децата им! Аллах иска да ги накаже с това в земния живот…!)) Тевбе-55
Под думата „наказание” тук се разбира грижите, тревогите и полагането на усилия за запазването и увеличаването на тези богатства. Всъщност, това го забелязваме у всеки, който си е поставил за цел единствено забогатяването на всяка цена. За такива хора Пейгамбера (с.а.с.) е казал:
„ Който се грижи за Ахирета, Аллах Теаля дава в сърцето му задоволство, делата му са подредени, и благата му идват от там , от където и не очаква. А онзи, който има за цел само земния живот, Аллах Теаля слага бедността пред очите му, разваля подредбата на делата му, и не получава от земните блага, освен онова което му е отредено” (Тирмизи)
Добре след като щастието не е в богатството, може ли да се намери в децата?  Рожбите на всеки родител са цветът на живота и украсата на света но въпреки това много родители са нещастни, защото не са доволни от своите рожби. Не следват техния път, не се отнасят добре с тях, а понякога ги наскърбяват та дори и бият и това е само защото те не са им дали нужното ислямско възпитание. Тогава къде е щастието, което всеки желае толкова силно? Всъщност щастието е в сърцето на човека, но то не е материя, която може да се види, не може да се измери в количество, не може да бъде купено и ли продадено. Разказва се как един мъж се ядосал на жена си, и се заканил да я направи нещастна. В отговор на това жената отвърнала спокоино:
-- Не можеш да ме направиш нещастна, както не можеш да ме направиш и щастлива!
-- Защо не мога? –Запитал ядосан мъжът!
-- Ако щастието беше заплата, можеше да ми е спреш, ако беше накит, можеше да ми го отнемеш, обаче то е нещо, което не притежаваш нито ти, нито който и да е от харата.
-- Тогава какво е щастието? – Изкрещял мъжът !
На това жената отвърнала спокойно и уверено:
-- Аз намерих щастието във вярата и религията. Вярата ми е в сърцето, а в сърцето никой не може да проникне, освен Аллах Теаля.
Ето това е истинското щастие, което не може да го даде човек, нито пък може да бъде отнето от онзи, комуто е дадено. Ето какво е казал един ислямски учен: „ Ние живеем в щастие. Ако царете разберат за него, ще воюват с нас, за да ни го отнемат”

Няма коментари:

Публикуване на коментар