понеделник, 26 януари 2015 г.

ПОЛОЖЕНИЕТО В ГРОБА

 На днешната тема ще говорим за един от етапите през който минава човека. Нали след като Аллах сътвори един човек то неговият живот  минава през няколко етапа, а днес ще говорим за положението на човека в гроба. В айета който споменахме Аллах казва така: “Всяка една душа ще накуси смърта, и Ние ви изпитваме с лошо и добро и при Нас ще се завърнете.” Сура
Братя мюсюлмани знайте че Аллах не ни е сътворил безцелно, и че на всяко живо същество Аллах е отредил точно определен живот. След това идва един момент в който човек умира след, който момент той заживява друг начин на живот и това е положението в гроба. Какво го очаква човек след като свършат предопределените му дихалки. Когато настъпи смъртния час на един мюсюлманин,който не само, че е вярвал, а е и изпълнявал повелите на Аллах и Неговия Пратеник, при него идват меляикета и го известяват, че ще е в дженнета. След това идва меляикето на смърта, което му взема душата с думите: “Ей ти чиста душо излезни. Аллах е доволен от теб.” И тази душа след като си е видяла местото в Дженнета излиза, като последната капка вода от устата на чайника. Но, когато заумира един безверник /кяфир/ принего пристигат едни страшни меляикета и го известяват, че ще е в джехеннема. След това идва меляикето на смърта, което му взема душата с думите: “Ей ти мръсна душо излезни. Аллах не е доволен от теб.” И тази душа след като си е видяла местото в джехеннема от страх се распръсква по цялото тяло и я извъждат с голями болки.
Братя, по тъкъв начин човек напуска дунята и по тъкъв начин бива му вземана душата. За това нека всички да помислим как искаме да напускаме земята и как да ми бъде взета душат и след това да си планираме начина на живот.
След като мъртвия бъде поставен и зарит в гроба, при него идват две меляикета които му задават следните три въпроса:
1. Кой е твоя Господар?                     مَنْ رَبُك ؟  
2. Каква вяра изповядваш?                  مَا دِينُك ؟
3. Кой ти е Пейгамбера?                       مَنْ نَبِيُّك ؟
Ако човек е вярвал и изпълнявал повелите на Аллах и Неговия пратеник тези меляикета ще се появят пред него в един прекрасен вид и той ще отговори с лекота на тяхните въпроси. Но ако човек не е вярвал и не е изпълнявал повелите на Аллах и Неговия пратеник тези меляикета ще се появят пред него в един ужасяващ вид от което ще се изплаши много и няма да може да отговори на тяхните въпроси.
Какво очаква човек след този първи сериозен испит? На този въпросни отговаря Пратеника като казва: “Гроба на човека се превръща в дженнетска градина или в джехеннемска дупка.” Това от своя страна означава, че човек след като бъде погребан или ще е на голям рахатлък /спокойствие/ и благоденствие или ще бъде подложен на непрекъснати наказания и мъчения в гроба и ахирета средно положение няма. За това Пратеника ни е предупредил да се пазим от някой неща, които припечелват на човека гробно наказание. На вашето внимание ние ще споменем някои от тях.
1. Ширк и кюфур ─ шир от своя страна означава да вземаш съдружник с Аллах, а пък кюфура означава да отричаш или да не вярваш в Аллах и неговите повели и знамения.
2. Оставянето на намаза. Пейгамбера еднавечер сънува как едни хора ги наказват в гроба, като им мачкат главите. Тогава той попитал Джебраил защо тези хора ги наказват по този начин, а той му отговорил: “Защото те не са се кланяли намаз”
3. Зина /прелюбодеяние/ в същия хадис Пратеника казва: “Видях едни голи мъже и жени в една огнена спирала и се опитват да излезат от нея но тъкмо стигнат до горе и пак паднат надоло когато попитах Джебраил кои са те той ми каза това са онези мъже и жени който са блудствали на дуннята.
4. Лихваря /използващия лихвата/. Пратеника в същия хадис продължава: “Видях един човек в една река от кръв да плува към брега, но той щом приближеше брега един човек който стои на брега гоударя с каман в устата и той се връща там от кадето е тръгнал това нещо се повтаря постояно тогава запитах Джебраил какво е този тогава той ми рече това е лихварят.
5. Лъжата в същия хадис Пратеника ни разказва, че също е видял един човек легнал по гръб и донего стой един як човек с ченгел в ръка който му разкъсва устата чак до вратъ, това нещо се повтаря постояно. Тогава попитах джебраил какъв е този човек, а той ми каза това е човека който е лъгал на дунята.
6. Немиме ─ това ще рече да разнасяш хорските прикаски от човек на човек с цел да вкараш из между тях кавги и вражда.
7. Не предпазване от полетелите капчици урина при правене на нужда.
Тези две неща са поткрепени също с един хадис в който се казва, че Пратеника е минал покрай два гроба и е казал тези двамата биват измъчвани но не за някой голями престъпления /в очите на хората/. Единия от тях е разнасял думи от човек на чове, а другия не се е предпазвал от пръските при правенето на нужда.” Ел-Бухарии
Уважаеми братя мюсюлмани! Товаса само някои от причините заради които човек ще бъде наказван в гроба. За тези неща ни е информирал Пратеника и който не вярва в това нещо то той се смята за безверник /кюфир/. А тези, който вярват трябва добре да се замислят, какво вършат и, каво не вършат, защото на всеки един от нас ще му дойде времето, когато да бъде поставен в гроба. И нека да помислим какво ни очаква там и да не разчитаме на нашите наследници дани доведат нещата до край па макар и от тях нещо да получим, то ние трябва да сме си свършили работата добре от преди да дойде този час.



Семура ибни Джундеб казва: “Пратеника винаги след като кланяше намас се ъбръща ше към джемата и питаше няко да не е гледал сън и ако имаше такв той го разтълкуваше, но веднъж той каза. “Аз снощи гледъх на сън, че при мен дойдеха двама и ме хванаха под ръка след това ме заведоха на едно свещенно място. Там видях един човек седнал и донего един прав с железни клещи и разрязва първо дясната му буза чак до връта след това разрязва левата до връта, но докато разреже лявата буза десната вече се е зарасла и от ново се връща да я разрязва, това нещо се повтаря постояно. Тогава аз рекох какво е това. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до един човек легнал по гръб и над него стои друг човек с голяма скала, с която му разбива главата и след като го удари с този камък той се търкулва и човека отива да го вземе но докато се върне с камак главата отново му се е въстановила и той пак го удря с този камък, и така тази процедура постоянно се повтаря. Тогава аз рекох какво е това. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до една дупка /пещ/ подобна на колба с тесен отвор и широко дъно и под нея огън, а вътре в нея голи мъже и жени. Когато огина се засилва те започват да се вдигат нагоре каточели да излезат, а като отслабне огъня пак слизат надоло и това нещо постоянно се повтаря. Тогава аз рекох кои са тези. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до една голяма река от кръв и всредата на реката един човек, а набрега друг човек пред него купчина камани. Винаги когато този в реката реши да излиза он зи от брега го замерва с камък в устата и го връща там от кадето е тръгнал и това нещо се повтаря постоянно. Тогава аз им рекох какво е това. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до …… Аз накрая им реко тази вечер ме поразкарахте /доста/. Разяснете ми това което видях. Те ми казахе: “Да ще ти разкажем всичко. Онзи който видя да му разкъсват бузите, това е лъжец. Когато говори използва лъжата, която се разнася от негово име по света. И той ще бъде измъчван по този начин до съдния ден. А този кадето видя да му разбиват главата е човек който Аллах го бе научил на курана но той не го четеше през ноща и не работеше според него през деня. Той ще бъде наказван по този начин до съдния ден. А това което видя в пеща бяха развратниците, а пък ситоацията която видя при реката това е положението на човек който използва лихвата…”
\

Няма коментари:

Публикуване на коментар