понеделник, 26 януари 2015 г.

ОПИСАНИЕ НА ДЖЕННЕТА


وبشر الذين آمنوا وعملوا الصالحات أن لهم جنات تجري من تحتها الأنهار كلما رزقوا منها من ثمرة رزقا قالوا هذا الذي رزقنا من قبل وأتوا به متشابها ولهم فيها أزواج مطهرة وهم فيها خالدون 25 البقرة

Аллах е създал човека и всичко останало, което ни заобикаля и е създадено за да бъде в полза и услуга на човека. Аллах дари хората със разум и отреди да бъдат над другите създания. От милостта на Всевишния Аллах към хората е това, че им изпрати Пратеници и Книги, за да узнаят те истината, и да им посочи правия път. Аллах в Курана повелява:
وما خلقت الجن والإنس إلا ليعبدوني (56)  الذاريات
“Аз създадох хората и джиновете единствено, за да ми служат.”
От този айет хората разбират главната цел за тяхното съществуване, а то е подчинение и постоянно служене на тяхния Създател Аллах.
Аллах е създал Дженнета за онези, които повярват в Него и Му се покорят така, както Той е заповядал. А пък за онези, който не повярват в Него и не Му се подчинят е създал Джехеннема.
На много места от Курани-Керим и в много хадиси се описва Дженнета и Джехеннема, и какво ще бъде полужението на обитателите им. В айетите-6, 7 и 8 на  сура “Ел-Бейине” Аллах казва:
إن الذين كفروا من أهل الكتاب والمشركين في نار جهنم خالدين فيها أولئك هم شر البرية  إن الذين آمنوا وعملوا الصالحات أولئك هم خير البرية  جزاؤهم عند ربهم جنات عدن تجري من تحتها الأنهار خالدين فيها أبدا رضي الله عنهم ورضوا عنه ذلك لمن خشي ربه   البينة 6,7,8
“Онези от хората на писанието и езичниците, който не повярваха, ще бъдат в огъня на Джехеннема, там ще пребивават вечно. Те са най-лошите от създанията. Онези, които вярват и вършат праведни дела, те са най-добрите от творенията. Въздеянията при техния Господар ще са градините на Адън, сред който реки текът, там ще пребивават вечно и завинаги. Аллах ще е доволен от тях и те ще са доволни от Него. Това е за всеки, който се страхува от своя Господар.”
Думата “дженнет” буквално означава градина в която има дръвчета, цветя и реки. Но истинското значение на дженнета е благодатта, която Аллах е подготвил за Свойте покорни кулове, който се боят от Него и Му се подчиняват.
Според описанието в Курани-Кери, дървото “Лотос” се намира над Дженнета, което /му/ прави сянка и в него текат различни реки, а отделните градини ще плават по морета, които се разливат над небесата. За обитателите на тези градини ще има прохлада, различни плодове и храна, каквато пожелаят. Ще утоляват жаждата си с кристално чиста изворна вода, там ще текат реки от мляко, мед и вино, което не помръчава умъ и не губи съзнанието. Тези наслади само приличат на земните радости, но са недостижими за човешкото въображение. Над градините се извисява трона на Аллах.
В един хадис Расулюллах казва:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ أَبُو الْقَاسِمِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي الْجَنَّةِ مَا لَا عَيْنٌ رَأَتْ وَلَا أُذُنٌ سَمِعَتْ وَلَا خَطَرَ عَلَى قَلْبِ بَشَرٍ * إمام أحمد
“В Дженнета има блага за който ухо не е чувало, око не е виждало, нито през умъ на човек не е минавало.” Това е така, защото имената с който назоваваме Дженнетските неща са само съвпадение с дуньовските, а истинската им стойност е нещо много по превъзходно от това, което ние си представяме. В Дженнета ще има изобилие от всякакви храни и деликатеси, в него не се яде от глад, а за удоволствие и също така в Дженнета не се ходи, нито по малка, нито по голяма нужда. Първите хора, който ще влезнат в дженнета ще са с ръзмерите на Адем и с възраста на Иса. В Дженнета няма да има остаряване, нито разболяване, нито пък умиране, който влезне в него той ще остане вечно там. Хората в Дженнета ще живеят в дворци и палати, на който стените ще бъдат прозрачни.
В Дженнета има момичета- хурий, за техното описание има много изречени хадиси, а и Аллах на няколко места в Курана говори за хурийте. За тях се казва, че ако една от тези хурий се покаже на земята навсякаде ще се разнесе аромат на миск и ще заслепи слънчевата светлина.
Дженнетите са осем, които са на сто етажа, а растоянието от един етаж до друг е колкото растоянието между небето и земята. Всеки човек ще бъде на такава степен от Дженнета на каквато му отговарят делата, които е извършил по пътя на Аллах. Като в най хувавия Дженнет ще бъде Расулюллах. Семейства, които ще са в Дженнета ще бъдат на степента на най-добрия от семейството.
Уважаеми братя мюсюлмани! Най-прекрасния дар за обитателите на Дженнета е виждането лика на Аллах. Също така трябва да знаем, че пътя към Дженнета не е лесен, за да се стигне до там трябва да се мине по моста “Сират”, а този мост се намира над Джехеннема и много от хората ще паднат от него заради лошите си деяния.
Уважаеми братя! Трябва дълбоко от сърце да сме убедени, че Дженнета не се печели с пари и рушвети, а със силна вяра, добри дела, много търпиние и най-вече с милостта на Аллах.
Мили братя нека да се молим на Всевишния Аллах да се смили над всички ни, и да ни покаже правия път, път който води към Дженнета. Амин!

Няма коментари:

Публикуване на коментар