понеделник, 26 януари 2015 г.

Ч и с т о т а т а


 Едно от най-важните и основни неща  в нашата религия е чистотата .
 И няма друга религия или общност  която да държи толкова много на чистотата освен Исляма . Пейгамбе-рина САС е казал: \ Чистотата е половината от Имана \    (  Муслим ).
Чистотата започва от сърцето и душата на човека .На истинския мусюлманин сърцето му трябва да е чисто от ширк ,куфур и съмнение защото в сърце в което има тези неща, няма иман. Също така трябва да пречистваме сърцата си от завист , злоба и омраза към мусюлманите . И за всеки гюнах за който не е направено тевбе , в сърцето се отбелязва черна точка, и когато тези точки станат много , сърцето се запечатва. Другия вид чистота е външната , която обхваща тялото , дрехите и мястото където прави ибадет , живее и работи .
Да започнем с чистотата на тялото . На истинския мусюлманин тялото му трябва да е чисто винаги и от вътре и от вънка . Чисто от вътре означава да не яде харам , и най-голямата мръсотия с която може да се замръси човек е харама , и който яде харам все едно слага огън в корема си .Пейгамберина САС е казал, че месото в човешкото тяло израстнало от залък харам, е по-достойно за джехеннема .
А да бъде тялото чисто от вън означава да взема всеки ден абдест , и когато се налага да взема голям или гусюл абдест. Немаза е първия и най-важен ибадет , а за да бъде приет немаза на един човек едно от първите условия е той да бъде чист т.е. да бъде с абдест.
Абдест  това е измиване на определени части от тялото, с чиста вода по определен ред с възнамерение за ибадет. Тези части са дланите, устата и носа, лицето, ръцете заедно с лактите, забърсване на главата и измиване на краката заедно с глезените .Измиването на четири от тези части е задължително,\ фарз \ и ако не се измият добре , абдеста не е валиден. Абдеста се разваля от всяко нещо което излиза от човешкото тяло, независимо дали е малко или много, и дали е умиш- лено или не, а също така и при заспиване и изгубване на съзнание .
Абдеста е едно от най-силните оръжия на мусюлманина, и не трябва да има човек претендиращ че се пречислява към Исляма и да не знае как се взема абдест.
Друга много важна част от чистотата на всеки мусюлманин е вземането на гусюл абдест. Гусюла представлява измиване на цялото тяло с чиста вода с възнамерение за ибадет. Той е задължителен \фарз\ за всеки шериатски пълнолетен мусюлманин и мусюлманка при следните положения:
1. Когато човек е джунуп. Джунуп е арабска дума която означава отстранен от ибадет.Човек се смята за джунуп при две ситуации:
А\ При полов контакт, независимо дали се е стигнало до пълното удоволствие \оргазъм\ или не, и мъжът и жената са джунуп и са задължени да вземат гусюл.
Б\ При излизане на семенна течност  с удоволствие , независимо дали е на сън или на яве, и дали е умишлено или не .
2. Когато една жена и свърши месечния цикъл .
 Гусюл се взема като първо се възнамерява \прави се ниет\ , след това се измиват ръцете , след това се измиват срамните места , след това се взема малък абдест, и след това се измива цялото тяло като се започва от главата , след това се измива дясната страна, и след това лявата. Всеки мусюлманин и мусюлманка трябва да знаят тези основни прин- ципи на чистотата, и е дълг на всеки родител да научи своите деца и внуци на тези неща когата наближат пълнолетие. За съжаление има вече младежи които не знаят и не спазват тези неща, събират се и след това не се къпят , къде от незнание къде от небрежност и мързел. Това е много опасно явление , защото е много голям грях да се ходи нечист \джунуп\. Ако човек ходи така може да му се случат много лоши неща, всяко нещо върху което стъпи го проклиня, и ако умре в това положение може да замине без иман . Също така когато броя на хората, ходещи нечисти се увеличи, Аллах Теаля може да ни даде и масово наказание като суша, наводнение, земетресение и др.
За това дълг на всички нас, и родители и учени хора е да обърнем сериозно внимание на този въпрос, и всеки да изпълни своето задъл- жение, защото ако допуснем нашите младежи да ходят така, Аллах Теаля ще ни накаже всички, като ще започне от нас които сме в джамията.
Молим Всевишния Аллах да ни напъти в правия път, и да ни направи  от пречистените и от тези на които е опростил .

Няма коментари:

Публикуване на коментар