понеделник, 19 ноември 2018 г.

СЪТВОРЕНИЕ, РАЗШИРЯВАНЕ И КРАЙ НА ВСЕЛЕНАТА




Преди четиридесет века Аллах низпослава Корана като книга, която да напътва хората. И призовава цялото човечество да се придържа към тази книга, за да получи спасение. От деня на нейното низпославане до Деня на равносметката тази божествена книга ще остане единственият пътеводител за човечеството.
Уникалният стил на Корана и възвишената мъдрост, който съдържа, са ясно доказателство за това, че той е Божие слово. В допълнение, Коранът съдържа множество чудотворни особености, които доказват, че той е низпослан от Бог. Една от тези особености е фактът, че голяма част от научните истини, които сме успели да разкрием единствено чрез технологията на 20ти век, са споменати в Корана преди 1400 години.
Разбира се, Коранът не е научна книга. Доста научни факти, които са изразени по един изключително кратък и задълбочен начин в неговите айети, можаха да бъдат открити само чрез технологията на 20ти век. Тези факти не са били известни в периода на низпославането на Корана и това е още едно доказателство, че Коранът е Божие слово.
Коранът, който бива низпослан по време, когато хората са знаели много малко за астрономията, физиката и биологията, съдържа ключови факти по множество въпроси, като например сътворението на Вселената, сътворението на човешкото същество, структурата на атмосферата и деликатните равновесия, които правят възможен живота по земята. Сега, нека отправим поглед към някои от тези разкрити в Корана нау(ни чудеса.
 
Сътворението на Вселената
 
Преобладаващото до началото на 20ти век виждане бе, че Вселената е безпределна, че съществува от безкрая и ще съществува вечно. Според това разбиране наречено „статичен модел на Вселената”, не може да става и дума за някакво начало или край на Вселената.
Това схващане, което формира основата на матепиаристичната философия, приема Вселената като статична, устойчива и като съвкупност от неизменящи се вещества, докато в същото време отрича съществуването на Творец. Развилите се през 20ти век наука и технология обаче провалят из основи материалистичния статичен модел на Вселената и подобните на него примитивни разбирания.
В периода, в който живеем – началото на 21ви век, съвременната физика е доказала, посредством множество опити, че Вселената има начало и се е появила от небитието изведнъж посредством голяма експлозия. Нещо повече, установено е, че Вселената, обратно на твърдението на материалистите, че е статична и устойчива, се намира в едно постоянно движение и изменение и се разширява. Днес целият научен свят приема тези факти. Коранът описва появата на Вселената по средния начин:
„Първо създателят на небесата и на земята!”                             (Енам 101)
Тази информация, която ни дава Коранът, е в пълно съответствие с откритията на съвременната наука. Така както споменахме и в началото, заключението, до което достига астрофизиката, е, че цялата Вселена, напред с измеренията за материя и време, са се появили за един нулев момент, посредством една голяма експлозия. „Голямата експлозия”, наречена в теорията „Вig Bang”, доказва, че Вселената се е появила преди около 15 милиарда години от небитието посредством експлодирането на една-единствена точка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар