сряда, 20 май 2015 г.

Примери за скромен живот от книгата „Стремеж към обновяване”

Ще дам няколко примера за скромен живот, които извадих от най-новата книга на Фетхуллах Гюлен „Стремеж към обновяване”. Надявам се, че и вие ще прочетете посочените примери, като се замислите и се опитате да вземете поука.
Без да прекаляваме с думите, нека заедно прочетем извадките, които са свързани със  скромния живот и отговорността и които са пряко свързани с начина ни на живот.
1.  Трябва да сте толкова решени да живеете скромен живот без разточителство (исраф), че дори Всевишният Аллах да ви отреди голямо богатство, колкото планини, вие отново трябва да кажете: „Колкото и да спечеля, аз няма да остана подвластен на парите, те не могат да завладеят сърцето ми. Аз знам къде да използвам това богатство”, като не напускате границите на позволеното.
2.  Някои от сподвижниците на Пратеника на Аллах, въпреки че притежавали огромни богатства, продължавали да водят скромен живот. Те не били роби на неизмерното си богатство. Например хазрети Осман, Аллах да е доволен от него, преди битката при Тебук дал 100 камили и оборудвал десет хиляди войника. Но въпреки своите материални възможности, той никога не променил начина си на живот. Голяма част от живота си прекарал в Месджиди Небеви. Правел си възглавница от пясъка и лягал да си почине, хранел се с храната, от която се хранели всички останали, и не се отделял от тях…
3.  Животът на хазрети Али, Аллах да е доволен от него, също преминал много скромно. Имал само един чифт дрехи. Носел ги и през лятото, и през зимата. Но всъщност той бил халиф на огромна държава, в която имало неизмерни богатства. Въпреки това той и останалите като него предпочитали да живеят така, както живял Последният Пратеник, и не променили начина си на живот на какъвто и пост да били.
4.  Ако с натрупване на богатство, ще се промени и нашият начин на живот, Аллах да опази, то може да попаднем в промяна, в която не съществуват никакви граници. В тази връзка е много добре да се чете книгата за скромен живот на Бедиуззаман.
5.  В противен случай в спокойния, охолен живот няма никакви граници. Ако човек се остави по течението на един такъв безграничен живот, Аллах да опази, може цял живот да остане подвластен на своите страсти и дори да не разбере, че е така! Затова без значение дали човек е богат или беден, много важна ценност е той да живее скромно и смирено. И тези свои ценности не трябва да ги губи с повишаване на богатството си.
6.  Особено за хората, които са се отдали да служат в името на Корана, скромният живот е много важен за тях. Да им се осигури прехрана, колкото да изхранват семействата си, е грижа на хората, които ги назначават на този пост. Но хората, които са се отдали на тази дейност, винаги трябва да живеят скромно, без да разхищават и да не се сравняват с останалите хора.
7.  Хазрети Ебу Бекир, докато бил халиф, отделял от средствата, които му били определени, в една стомна и завещал след смъртта му тази стомна да я дадат на следващия халиф. Когато хазрети Юмер получил стомната, очите му се изпълнили със сълзи и споделил, че предшественикът му е оставил незабравим пример за поколенията…
8.  Аз не съм толкова внимателен, но искам да споделя с вас едно мое качество. Много пъти отварям ръце и отправям следната молитва към Всевишния:
– О, мой Създателю! Не отреждай на моите братя земно богатство, защото, ако някои хора видят повече средства при тях, могат да кажат: „Значи и тези крадат отнякъде.” И, слава на Всевишния, сега всеки един от тях работи като обикновен работник някъде. Печелят прехраната си с пот на челото. И аз – свидетели са ми всички – никога не съм се тревожил за техния начин на живот. Нека да работят и с труд да изхранват семействата си, а накрая – Аллах да ги дари с дълъг и благополучен живот – да отидат в Отвъдния свят по този начин. Не бих се натъжил изобщо. Би ме натъжил фактът, ако си отидат нечисти от този свят, ако след тях някои злословят за положението им. Защото пътят, по който са тръгнали те, изисква да бъдат прецизни и достойни.
– Поучете се, о, зрящи хора! (59:2) А
ХМЕД ШАХИН
http://zaman.bg/bg/primeri-za-skromen-zhivot-ot-knigata-vstremezh-kam-obnovyavanev/
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар