сряда, 20 май 2015 г.

Хазартът

 
 
Когато човек не може да използва енергията и динамиката си за добри дела, обмисляйки житейския си път, понякога попада в много опасни ситуации. Една от тези опасности е хазартът.
Залагането на средства с цел увеличаването им се нарича хазарт. Хазартът може да бъде няколко вида: залагания на конни състезания, лотария, игралните автомати в казината и рулетките.
Тези залагания започват съвсем безобидно, но с времето добиват застрашаващи размери и човек може да загуби цялото си богатство и уважението си сред обществото. Особено важно е младежите да не свикнат с този порок. Предприемането на мерки в това отношение започва още в семейството, в училището и в социалната сфера. Във връзка с това са важни препоръките и действията на обществените организации, които трябва да засилят влиянието си сред обществото.
Хазартът преди се практикуваше в казината и в обособените за тази цел места, но той вече навлиза и в домовете ни чрез интернет. Дори някои да приемат хазарта като забавление, всъщност той е опасна болест, която влияе на всички сфери на живота.
Привързаността към хазартните игри е постепенно развиваща се болест, която влияе не само на самия човек, но и на хората, с които той общува. Тази привързаност се увеличава до такава степен, че не може да бъде преодоляна и човек прахосва цялото си време и средства за подобни забавления. Дори понякога да печели, с времето загубите са много повече. Дори и в работно време мислите и действията на такъв човек са свързани с хазарта. Например гледането на конните надбягвания. Свикнали с хазарта, те занемаряват социалния и семейния си живот и отделят времето си само за тази дейност.
Вземането на заеми или продаването на имуществото са типични реакции на човек, привързан към хазарта. Такива хора застрашават не само собственото си, но и имуществото на техните близки.
След поредната голяма загуба, привързаните към хазарта обещават на близките си, че няма да злоупотребяват, но не след дълго отново стават подвластни на своето безсилие.
Играейки хазарт човек се вълнува много и вълнението му е толкова силно, че той забравя всичко останало. Често при тези хора се наблюдава депресия.
Прекратяване на зависимостта от хазарта
Отказването от хазарта не е толкова трудно, защото не се касае за физиологична зависимост. Главна роля за прекъсването му играят подобряването на моралните ценности на самия човек и контрола на близките му.
Хазартът е болест, която може да се предизвика у човека въпреки че е спрял за известно време, затова е нужен икономически и морален контрол. Класическа грешка на близките на зависимия от хазарт е да погасят задълженията му и всеки път да му дават последен шанс. Подобни постъпки само подбуждат още повече зависимия. При подобни ситуации е необходимо да се обърнем към специалист по зависимостите.
Целта на терапиите е човек да осъзнае и приеме положението, в което се намира, да признае че е безсилен и опеката му да се повери на хора, на които има доверие. Заемите не трябва да се изплащат от близките му, а да се ангажира сам с разплащане към онези, на които дължи средства. Анулират му се кредитните карти, а плащанията се извършват от друго упълномощено лице. Заплатата му се получава от близък, например жена му, и на него му се дават минимални средства. Не му се поверява да се разплаща с различните месечни фактури и задължения като електричество, вода и др. Не може да се сърдим на зависим от хазарта човек, преди да премине през сериозен и дълъг период на адаптация.
Ако обърнем внимание, всички вредни навици започват напълно безобидно, една цигара, следва алкохол, наркотици, хазарт. Това са пороци, които се привличат като магнит. Когато човек попадне в тази сфера и ако никой навреме и адекватно не му помогне, човек остава подвластен на пороците. За съжаление подобни сфери наблюдаваме в обществото ни и сред хората, а дори и цели общества са все още зависими от тези пороци. Разрушаването и ограничаването им може да се осъществи единствено чрез превъзпитание, взаимна помощ и сериозна работа в тази насока.
Хазартът от религиозна гледна точка
В кораничните знамения, в които Всевишния е забранил алкохола, е забранен и хазарта: „О, вярващи, виното, играта на късмет, кумирите и стрелите са мръсотия от делото на сатаната. Странете от нея, за да сполучите! Сатаната цели именно да всее между вас вражда и ненавист чрез виното и играта на късмет, и да ви възпре от споменаването на Аллах, и от молитвата. Не ще ли престанете?” (Коран, 5: 91- 92). Всички видове хазарт влизат в тази сфера. Защото всички те са несправедлива печалба. Ислямът одобрява печалбата, придобита с пот на челото и ни предпазва от печалба, която не е  придобита с труд (освен наследство и подаръци). В един хадис Пратеника на Аллах повелява: „Най-праведната печалба е тази, спечелена със собствен труд. Дори и пророк Давут, мир нему,  е припечелвал със собствените си ръце.” (Buhari, Büyu, 15).
Извод
За съжаление хазартът, който е причина за разделянето на семейства и тяхното разложение, е достигнал до домовете ни чрез компютрите и интернет и застрашава най-вече младото поколение. Ако желанието на хората за лесна печалба, за спокоен и охолен живот ги подтиква към хазарт, трябва да предотвратим подобни начинания с възпитание. Човек, който обича Всевишния и се страхува от Него, не може да вземе средствата на своя брат по непозволен начин, какъвто хазартът. Важното е да събудим подобни мисли в съзнанието на хората.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар