понеделник, 25 май 2020 г.

ПЛЕННИЧЕСТВО И НАЛОЖНИЦИ В ИСЛЯМА



Това са въпроси, който с основателно предизвикват вниманието и интереса на много хора, както и нападки срещу исляма и пророка Мухаммед с.а.с.
Представители на ислямския свят са правили и правят опити за оправдаващи обяснения по тези въпроси, които в повечето случаи, вместо яснота, увеличават съмненията и предизвиква още повече недоумение и объркване.
Множество в
ъпроси, могат да получат ясен отговор, когато бъде отправен поглед към Книгата на Аллах и двата периода от ислямската история, през които са направени множество фалшификации и наложени множество измислици като религия.
Тези периоди са Омаядския и Аббасидския.
 Първият продължава близо един век след праведните халифи, а втория, четири века, непосредствено след първия.
Тези два периода са свързани с появата на течения в исляма – идейни и правни, както и с появата на книги с десетки хиляди предания.
Основната причина за фалшифицирането и измислиците, както при отминалите религиозни общности, така и при мюсюлманите е загърбването на Посланието на Всевишния – Неговата Книга и позоваването на предците и преданията.
Историята и фактите свидетелстват, че фалшифицирането и измислиците са плод или на политически интерес, или на фанатизъм и пристрастена любов, или пък на целенасочени действия за подмяна на истината и отклоняване от напътствието на Всевишния.
Завръщането към Посланието на Всевишния Корана и съпоставянето на религиозните предписания с него е единствения път към истината по всички въпроси, защото Корана е съхраненото слово на Създателя и водителя на хората.
И така, какво казва Корана?:

ПЛЕННИЧЕСТВО
Преди всичко е необходимо уточнение по въпроса с робството, относно което често се казва, че исляма е въвел механизми за премахване на робството – исляма е премахнал робството и не допуска робство.
 Всякакво друго представяне, противоречи на духът на Корана.
Когато [в битка] срещнете отричащите, съсичайте им вратовете!
А когато ги сразите – дръжте здраво /пленените/!
След това ги освободете или по милост, или срещу откуп, когато товара на битката секне.
Така е! А ако Аллах пожелае, би им отмъстил, но изпитва едни от вас чрез други.
 А на онези, които бъдат убити по пътя на Аллах, Той не ще погуби делата им.
/47: 4/
По време на война се взимат пленници, които се освобождават или безвъзмездно, или срещу откуп.
Това се прави след като битката окончателно приключи и врага няма никакви шансове за прегрупиране.
Съгласно знамението, пленниците не се убиват, нито пък се държат в лагери.
Ако след откупването и освобождаването, останат хора, които са в несъстоятелност да оцелеят, то те остават под попечителството на мюсюлманите като част от семействата.
 Те също работят и вършат дейност, каквато и останалите членове.
Въпросните хора в Корана са назовани „мулкул йемин” – владените от десницата.
В следното знамение владените от десницата са споменати, като част от членовете на семействата, които в определени времена трябва да искат позволение от собствениците за влизане в домовете, тъй като могат да бъдат разсъблечени:
О, вярващи, нека онези, които са под властта на десниците ви и онези от вас, които не са достигнали зрелост, да ви искат позволение три пъти: преди молитвата в зори и когато сваляте одеждите си по пладне, и подир нощната молитва – три случая, в които може да сте разсъблечени.
Извън това не е грях нито за вас, нито за тях да влизате едни при други.
Така Аллах ви разяснява знаменията.
Аллах е всезнаещ, всемъдър.
 /24: 58/
Справедливостта и принципите заложени в Корана, които на практика били приложени от пророка Мухаммед, стоплили сърцата дори на враговете му и на тълпи хората встъпвали в исляма.
Съгласно изследване на проф. Хамидуллах, при смъртта на пророка, към него се били приобщили хора от територия 4 милиона квадратни километра.
Ако хората не се вливали доброволно в исляма, този уникален успех, за по-малко от 10 години е невъзможен с каквито и да било средства по онова време.
Противно на разпространяващите се измислици и фалшификации, съгласно изследването на Хамидуллах, който по места възпроизвел всички битки на пророка, равносметката от всичките му сражения е:
230 убити мюсюлмани и 260 немюсюлмани.
Само 130 години след пророка, по време на Аббасидите, картината е коренно различна – вследствие на потъпкване светините на Всевишния в Корана, почти не се забелязва приобщаване към религията, а с времето ислямската държава се смалявала, докато настъпило разцепление и халифа не можел да защити дори себе си.
Пренебрегването на справедливостта и принципите от Корана, преследването на властта, налагането на измислици и суеверия, и изопачаването на религията във времето, са причините за изоставяне на откровението и заблудата сред мюсюлманите.

ПЛЕННИЧКИ, НАЛОЖНИЦИ /
ОДАЛИСКИ – ЖЕНИ ОТ ХАРЕМА/, СЛУГИНИ…
Изключително пикантни названия, които предизвиква вниманието и на мъжете, и на жените, а още повече на тези, които търсят повод да атакуват исляма.
Има ли според исляма пленнички, наложници, слугини – жени, които без да са сключили брак или против волята си, трябва да задоволяват вярващите мъже, защото така Аллах е повелил?!
Да, съгласно четирите правни школи,
 оформили се 2–3 век от преселението и ислямската литература, голяма част от която се базира на Аббасидската династия, съществува такова схващане. Тези жени са назовавани „джарийе” – пленнички, слугини, наложници…, а във връзка с тях са правени главозамайващи описания и потресаващи фетуи.
Когато се обърнем към Корана обаче, неговите повели категорично забранява разврата и пазят честта и достойнството на всеки индивид.
 Тези повели дават недвусмислено постановяват,
 че интимните взаимоотношения са допустими единствено и само след сключване на брак:
Днес ви бяха разрешени благата и храната на дарените с Писанието е разрешена за вас, и вашата храна е разрешена за тях, и порядъчните жени от вярващите, и порядъчните жени от дарените с Писанието преди вас, ако им дадете техните плати – порядъчно, а не с разврат, и без да си взимат скрити приятели.
 А който се отрече от вярата, делото му се проваля и в отвъдния живот е сред губещите.”
/5: 5/
Изразът „Ако им дадете техните плати – порядъчно”, се отнася за брак, защото според предписанието на Корана, брак се сключва след договаряне на задължителна плата, а от порядъчно в арабския оригинал се разбира законово.
Освен изключението за пророка, никой вярващ, не може да сключи брак без задължителната плата:
О, Пророче, разрешихме ти за съпруги онези, на които си дал задължителната плата, и владените от десницата ти сред пленничките, които Аллах ти е дарил, и дъщерите на чичовците ти, и дъщерите на лелите ти, и дъщерите на вуйчовците ти, и дъщерите на вуйните ти, които се преселиха с теб.
 И [без плата ти е позволена за съпруга] всяка вярваща жена, ако дари себе си на Пророка и Пророка пожелае да се ожени за нея – единствено за теб, а не за другите вярващи – знаем Ние какво им наложихме относно техните съпруги и владените от техните десници
 – за да няма притеснение за теб.
Аллах е опрощаващ, милосърден.
/33: 50/

Сключването на брак е свободно волеизявление и представлява договор, който не може да произтече без съгласието на двете страни.
Владените от десниците жени в Корана са третирани като всички останали – сключва се брак с онези, които желаят такъв:
И давайте на сираците имотите им, и не разменяйте доброто с лошо, и не поглъщайте имотите им
към вашите имоти!
Това е голямо прегрешение.
А ако ви е страх, че няма да сте справедливи към сираците, [ако се ожените за тях,] встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате – две и три, и четири.
А ако ви е страх, че няма да сте справедливи – /сключвайте брак/ с една или с владени от десницата ви. Това е най-малкото, за да не се отклоните.
/4: 3/
Този от вас, който не може да се разпростре да встъпи в брак със свободни вярващи жени, тогава
­ /да сключи брак/
с някои от вярващите ваши момичета,
 които десниците ви владеят.
Аллах най-добре знае вашата вяра.
Вие сте един от друг.
Встъпвайте в брак с тях с позволението на техните господари и им дайте задължителната плата с добро.
 Да са порядъчни, а не развратници, нито такива, които си хващат скришом приятели.
Ако извършат прелюбодеяние,
след като се омъжат – за тях е половината
от наказанието, което е за свободните жени.
Това е за онзи от вас, който се страхува от грях.
А да търпите е най-доброто за вас.
 Аллах е опрощаващ, милосърден.
Аллах иска да ви разясни и да ви насочи по пътищата на онези, които бяха преди вас, и да приеме покаянието ви. Аллах е всезнаещ, всемъдър.
Аллах иска да приеме покаянието ви, а онези, които следват страстите, искат съвсем да ви отклонят.
/4: 25 – 27/

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Исляма забранява прелюбодейството – всякакви интимни отношения, които не са регламентирани чрез брак.
Интимните отношения извън брака представляват разврат, който води до падение за индивида и до разруха в обществото.
Всякакъв вид интимни отношения, които се прилагат извън брака под предлог „пленнички, наложници, слугини, джарийа” представляват грубо нарушение на повеленото от Аллах и са злочест път.
Никой авторитет – школа или личност, не може да определи като законно, това което Аллах Всевишния е постановил като незаконно.

/Рабите на Всемилостивия са онези/
Които не зоват друг бог заедно с Аллах, и не отнемат живот – Аллах е възбранил това, освен по право,
 – и не прелюбодействат.
А който върши това, ще срещне възмездие.
 /25: 68/
Този Коран напътва към непоклатимото и благовества вярващите, които вършат праведни дела,
че за тях ще има голямо въздаяние…
/17: 9/

Няма коментари:

Публикуване на коментар