вторник, 28 февруари 2023 г.

НАСОЧВАНЕТО КЪМ ДОБРО И ПРИЗИВА КЪМ НАПЪТСТВИЕ ИЛИ ЗАБЛУДА





 НАСОЧВАНЕТО КЪМ ДОБРО И ПРИЗИВА КЪМ НАПЪТСТВИЕ ИЛИ ЗАБЛУДА








Аллах Всевишния е казал: „И призовавай към своя Господ!...“ [28: 87].


И е казал Всевишния: „Призовавай към пътя на твоя Господ с мъдрост и хубаво поучение...“ [16: 125].



И е казал още: „И си помагайте един другиму в праведността и богобоязливостта...“ [5: 2].



И е казал също: „И нека сред вас има общност, която зове към благото...“ [3: 104].

 .

172. От Ибн Масуд Укба, син на Амр ал-Ансари ал-Бадри, Аллах да е доволен от него, се предават думите, че Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „За насочващия към добро има същото въздаяние, каквото и за извършващия го“ (разказан от Муслим).



173. От Абу Хурайра, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Който призовава към напътствие, за него има същото въздаяние, каквото и за последвалите го, без да се намалят с нищо техните въздаяния. А който призовава към заблуда, над него тежи същият грях, какъвто и над последвалите го, без да се намалят с нищо техните грехове“ (разказан от Муслим).


174. От Абу-л-Аббас Сахл ибн Саад ас-Саиди, Аллах да е доволен от него, се предава, че преди деня на битката при Хайбар Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Утре аз ще дам знамето на мъж, чрез когото Аллах ще дари победа – той обича Аллах и Неговия Пратеник, а и Аллах, и Неговият Пратеник го обичат“. Хората прекарали нощта в спор на кого от тях ще бъде дадено“. Когато настъпило утрото, рано в зори всички отишли при Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, и го помолили [знамето] да бъде дадено. Той казал: „Къде е Али, син на Аби Талиб?“ Отговорили му: „Пратенико на Аллах, той се оплаква, че го болят очите“. Казал: „Пратете да го повикат“. Тогава го довели. Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, поплюнал очите му, отправил зов за него и той оздравял, сякаш никога не бил изпитал болка. На него дал знамето. Али, Аллах да е доволен от него, казал: „Пратенико на Аллах, да се сражавам с тях, докато станат подобни на нас [мюсюлмани] ли?“ Той отговорил: „Продължи да си вървиш спокойно, докато стигнеш до тяхната територия. После ги призови към исляма и им съобщи какви задължения трябва да изпълняват към Аллах Всевишния. Кълна се в Аллах, ако Той напъти чрез теб дори един човек, това ще бъде по-добре за теб, отколкото червените камили“.



175. От Анас, Аллах да е доволен от него, се предава, че един младеж от приелите исляма казал: „Пратенико на Аллах, искам да участвам в завоевание, а нямам с какво да се въоръжа“. Той му отговорил: „Иди при еди-кого си, който се въоръжи, но заболя“. Отишъл при него и казал: „Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, ти праща поздрав и каза да ми дадеш своето въоръжение“. Човекът казал на съпругата си: „Дай му моето въоръжение и нищо не задържай от него! Кълна се в Аллах, ако не задържиш нищо от него, ще бъдеш благословена за това“ (разказан от Муслим).



Из "Градините на праведниците"

Няма коментари:

Публикуване на коментар