събота, 7 юли 2012 г.

Тавсир на знамение 100-101 Сура Родът на Имран .




100 . О, вярващи, ако се покорите на група от дарените с Писанието, след като сте повярвали, те ще ви превърнат пак в неверници.

 101. А как не вярвате, когато ви биват четени знаменията на Аллах и сред вас е Неговият Пратеник?
 А който се привърже здраво към Аллах, вече е напътен по правия път.

3. Сура Родът на Имран (Ал Имран)


След изобличаване порочните разбирания на хората от Книгите, покварените им възгледи и порицанието за тяхното неверие и зло упорство,
Всевишният Аллах е предупредил Своите правоверни раби за тщеславието на хората от Книгите и е съобщил, че сред тях има хора, които искат да навредят на мюсюлманите и да ги обърнат в неверието, след като те са повярвали. О, правоверни!
 Всевишният Аллах ви е почел с набожност, показал ви е Своята религия, разяснил ви е нейната прелест и превъзходство, изпратил ви е Своя пратеник, който ви е указал тези деяния, които са способни да ви донесат полза, и ви е позволил здраво да се привържете за Неговата връв.
 Нима могат хората на Книгите след всичко това да ви отвърнат от вашата религия?
 Наистина, ако религията се изгражда на твърда и светла основа, то тя непременно ще привлече към себе си човешките сърца и ще позволи на рабите да достигнат най-славните висоти и да се домогнат до най-заветните си желания.
А който се привърже здраво към Аллах. Всевишният Аллах е съобщил, че ако човек се уповава на Аллах и се надява на Неговото покровителство, то той вече е напътен по правия път, т.е. непременно получава от Всевишния Аллах вярно ръководство.

 Тези слова съдържат призив да се уповава на Всевишния Аллах, защото, именно, така може да се спечели благополучие и да се излезе на правия път.

/Тефсир на Ибн ас-Саади стр.221/

Няма коментари:

Публикуване на коментар